ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:08:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εμπόδια των ΗΠΑ στην παραγωγή του γερμανικού εμβολίου για τον κορονοϊό

Η γερμανική CureVac κατηγορεί τις ΗΠΑ πως μπλοκάρουν τις προμήθειες πρώτων υλών, ενώ η ΕΕ έχει προπαραγγείλει 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου της εταιρείας.

Προβλήματα τροφοδοσίας επικαλείται η γερμανική CureVac που κατηγορεί τις ΗΠΑ πως μπλοκάρουν την εξαγωγή ορισμένων συστατικών που απαιτούνται για την παραγωγή του εμβολίου που ωστόσο ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά η ΕΕ έχει επενδύσει στην εταιρεία έχοντας προπαραγγείλει περισσότερες από 400 εκατ. δόσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο ο επικεφαλής της CureVac Φραντς-Βέρνερ Χάας τόνισε πως «δεν παραλαμβάνουμε πλέον κανονικά όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε», διευκρινίζοντας ότι η τροφοδοσία μπλοκάρεται από τις ΗΠΑ. Σε ερώτηση σχετικά με τον ρυθμό παραγωγής του εμβολίου της CureVac το καλοκαίρι απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε ότι η εταιρεία προγραμματίζει «ημέρα την ημέρα» και έχει δυσκολίες στην εξασφάλιση «μεγάλου στοκ».

Η κατάσταση είναι προβληματική για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ευρωπαίων ενηλίκων κατά της Covid μέχρι τον Ιούλιο. Αν και δεν είναι κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου αυτού, το εμβόλιο της CureVac θα μπορούσε να έχει θετική συμβολή.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί: οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα γνωμοδοτήσει γρήγορα για το σκεύασμα. Όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προπαραγγείλει περισσότερες από 400 εκατ. δόσεις, στην μεγαλύτερη παραγγελία στον κόσμο.

Η άφιξη του εμβολίου θα είναι καλοδεχούμενη, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση έπεσε θύμα καθυστερήσεων από πολλές εταιρείες, αρχής γενομένης από την AstraZeneca, κατά της οποίας προσέφυγαν οι Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων. Τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν θα χορηγηθούν στην Δανία, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές αποκλείσθηκε η χορήγησή τους σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες λόγω πιθανών παρενεργειών.

Αντίθετα με τα δύο αυτά εμβόλια, η CureVac χρησιμοποιεί την τεχνολογία του mRNA , όπως και οι Pfizer/BionTech και Moderna, τα εμβόλια των οποίων δεν έχουν εγείρει ανησυχίες για σοβαρές παρενέργειες.

Οι αμφιβολίες που διατυπώνει στην συνέντευξή του ο επικεφαλής της CureVac είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικές, αφού θυμίζουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η AstraZeneca για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη. Η AstraZeneca είχε προβάλει την δικαιολογία ότι άλλες χώρες μπλοκάρουν την εξαγωγή εμβολίων που παρασκευάζονται στο έδαφός τους, παραπέμποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στις ΗΠΑ.

Τεράστιο βιομηχανικό δίκτυο στην Ευρώπη

Η CureVac είναι περισσότερο ξεκάθαρη και επικαλείται ανοικτά μπλοκάρισμα εκ μέρους των ΗΠΑ. Αναφέρεται στους περιορισμούς που τίθενται βάσει της Defense Production Act, νόμου που πλαισιώνει τις πολεμικές οικονομικές δραστηριότητες, αλλά τον οποίο επικαλέσθηκε η κυβέρνηση Τραμπ και στην συνέχεια η κυβέρνηση Μπάιντεν απέναντι στην πανδημία.

Η διαφορά με την AstraZeneca είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπλοκάρουν εξαγωγή ολοκληρωμένου προϊόντος, αλλά, σύμφωνα με τον Φραντς-Βέρνερ Χάας, βασικά συστατικά για την παραγωγή του εμβολίου στην Ευρώπη.

Αυτή η εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία κακή έκπληξη για την CureVac, την στιγμή που η εταιρεία έθεσε την έμφαση τους τελευταίους μήνες στην συγκρότηση «τεράστιου βιομηχανικού δικτύου στην Ευρώπη». Η CureVac έχει κλείσει συμφωνίες με εταιρείες για υπεργολαβικές δραστηριότητες, όπως με τα εργοστάσια της Fareva στην Γαλλία για την τοποθέτηση του εμβολίου σε φυαλίδια, την γερμανική Bayer και την ελβετική Novartis.

Αλλά, βραχυπρόθεσμα, όλες αυτές οι προσπάθειες μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκείς, πράγμα που θα είναι μία ενοχλητική πραγματικότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση που προσπαθεί να δώσει διαβεβαιώσεις για την ικανότητα των φαρμακευτικής της βιομηχανίας να ανταποκριθεί με ταχύτητα στην ζήτηση για εμβόλια.

Ο ευρωπαίος επίτροπος που έχει την εποπτεία της παραγωγής εμβολίων , ο Τιερί Μπρετόν, διαβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία λειτουργεί αποτελεσματικά με πενήντα βιομηχανικές μονάδες που συμβάλλουν στην παραγωγή. Η ΕΕ δεν απάντησε σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) σχετικά με τις ανησυχίες ως προς την παραγωγή του εμβολίου της CureVac.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Eli Lilly ανακοίνωσε τη δραστική μείωση των τιμών της ινσουλίνης στις ΗΠΑ

Η κίνηση της εταιρείας είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς ο αριθμός των διαβητικών στις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια και πλέον 37,3 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από αυτή την ασθένεια.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατάργηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο υγειονομικός περιορισμός ένας από τους τελευταίους που παρέμεναν ακόμη σε ισχύ στις ΗΠΑ, είχε οδηγήσει στην απόταξη περίπου 8.000 ανθρώπων, 3.717 Πεζοναυτών, 1.816 μελών του στρατού ξηράς και 2.064 του ναυτικού.