ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ξενοδοχείο, Τουρισμός, πισίνα
Φωτο: Shutterstock

Ξενοδοχεία σε τιμή ευκαιρίας ψάχνουν μεγάλα funds στην Ευρώπη

Τεράστια κεφάλαια βρίσκονται σε αναμονή για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, αλλά είναι λίγες προς το παρόν οι συμφωνίες, καθώς οι περισσότεροι κάτοχοι ξενοδοχειακών μονάδων αρνούνται να πουλήσουν φθηνά.

Αναθερμαίνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ξενοδοχεία διεθνώς, καθώς η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών και οι ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη αυξάνουν το ενδιαφέρον στον τομέα της αναψυχής.

Με τους αναλυτές να προβλέπουν πλήρη ανάκαμψη στις ξενοδοχειακές επενδύσεις έως το 2024, έχουν ήδη καταγραφεί τα μεγαλύτερα ντιλ από την έλευση της πανδημίας.

Τον Μάρτιο, η Blackstone και η Starwood Group αγόρασαν τον ξενοδοχειακό φορέα Extended Stay America έναντι 6 δισ. δολάρια, ενώ στην Μαδρίτη, η γερμανική Commerz Real απέκτησε ένα κτίριο γραφείων στο αεροδρόμιο της πόλης με την πρόθεση να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο 280 δωματίων με την επωνυμία Zleep Hotels.

«Η αισιοδοξία γύρω από την ανάπτυξη των εμβολίων και η ανάκαμψη του τουρισμού έχουν αρχίσει να οδηγούν ανοδικά την δραστηριότητα και οι επενδυτές δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία», υποστηρίζει ο Nihat Ercan, senior managing director και head of investment sales για την Ασία-Ειρηνικό στην JLL. «Ο κύκλος ξεκινάει εκ νέου και τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας περιόδου ανάκαμψης», προσθέτει ο ίδιος.

Οι πρόσφατες κινήσεις δείχνουν έντονη «όρεξη» για τα ξενοδοχεία από τα μεγάλα fund που υιοθετούν διάφορες στρατηγικές ώστε να αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι η άμεση συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ξενοδοχείου ή η έκδοση δανείων που μετατρέπονται σε μετοχές (mezzanine financing).

Ωστόσο, προς το παρόν, φαίνεται ότι υπάρχει ένα χάσμα διαφοράς ανάμεσα στις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες και στα χρήματα που προσφέρουν οι επενδυτές. Στην Ισπανία, όπου η ζήτηση για ξενοδοχεία ξεπερνάει κατά πολύ την προσφορά, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επενδυτές αναζητούν έκπτωση στις τιμές αγοράς κατά 15%.

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι «κρατάνε γερά» και δεν βιάζονται να πουλήσουν, περιορίζοντας τον αριθμό τον αγοραπωλησιών που γίνονται, υποστηριζόμενοι από προγράμματα κρατικής ενίσχυσης που παρείχε η κυβέρνηση της Ισπανίας στη διάρκεια των απαγορεύσεων.

Η κρατική υποστήριξη για τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πακέτου 11 δισ. ευρώ για τους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας, επιτρέπει στα ξενοδοχεία να αντιστέκονται σε χαμηλές προσφορές.

Λιγότερες οι συναλλαγές στην Ευρώπη

Ο συνολικός όγκος συναλλαγών ξενοδοχείων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 69% το 2020 μετά από ρεκόρ το προηγούμενο έτος, όταν σημειώθηκαν συμφωνίες εξαγορών αξίας 27,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Transactions Hotel 2020, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες από την HVS και την HVS Hodges Ward Elliott, η αξία συναλλαγών ξενοδοχείων έφτασε τα 8,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Συνολικά 201 ευρωπαϊκά ξενοδοχεία και περισσότερα από 44.000 δωμάτια αντάλλαξαν χέρια το 2020. Το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε τη θέση του στην κορυφή του πίνακα συναλλαγών, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο επενδυτικού όγκου σε όλη την Ευρώπη, φτάνοντας τα 2,1 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία διατήρησε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη συναλλαγών, με τον συνολικό όγκο επενδύσεων ξενοδοχείων για το έτος να φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ.

Κοιτώντας μπροστά, η HVS αναμένει ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα αρχίσουν να εμφανίζονται σημάδια ανάκαμψης του όγκου συναλλαγών, καθώς τα προγράμματα οικονομικής στήριξης αποσύρονται και όλο και περισσότερα δάνεια θα χρειάζονται αναχρηματοδότηση, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης είναι πιθανό να συμβεί το 2022.

«Ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσει την αγορά συναλλαγών αργότερα φέτος με καιροσκοπικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση του distressed debt πριν από τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ανάκτησης όγκου αναμένεται το 2022, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τομείς αναψυχής και εταιρικών ταξιδιών θα ανακάμπτουν», σχολίασε ο Shaffer Patrick, συνεργάτης της HVS Hodges Ward Elliott.

«Εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιος όγκος κεφαλαίου που ψάχνει να επενδύσει σε ξενοδοχεία και η διαθεσιμότητα ευκαιριών απόκτησης είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερη από την αναμενόμενη όταν ξεκίνησε η πανδημία. Πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την πώληση ώστε να επωφεληθούν από την ανάκαμψη των τιμών πριν πουλήσουν», πρόσθεσε ο Patrick.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xenodoxeia, Hotels, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» επενδύσεων από ξένους ομίλους για ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Νέα κεφάλαια εισέρχονται σε ξενοδοχεία πόλης κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε resort σε Μύκονο, Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Ανακάμπτει ο τουρισμός, αλλά εκτιμάται ότι θα επανέλθει στα μεγέθη του 2019, το 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πωλητήριο σε έξι τουριστικά ακίνητα μέσα στο α' τρίμηνο του 2022

Ιαματικές πηγές Αιδηψού, Ιαματική πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη, μαρίνα Πύλου, μαρίνα Λευκίμμης, Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας και Ιαματική πηγή Καμένων Βούρλων παίρνουν σειρά για αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ρόδος
ESG

Επιχειρήσεις «υιοθέτησαν» καμένο δάσος: Πρωτοποριακή κίνηση στη Ρόδο

Δασική έκταση 2.000 στρεμμάτων που αποτεφρώθηκε το 2008 ανέλαβαν να προστατεύσουν 19 επιχειρήσεις και φορείς του τουρισμού. Η όλη έκταση θα τυγχάνει φροντίδας ώστε να αναγεννηθεί το πράσινο σε όλο το μήκος και το πλάτος της.