ΓΔ: 1198.62 -0.14% Τζίρος: 83.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:14:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
diakopes-airbnb
Φώτο: Shutterstock

Στα 4,5 δισ. θα φτάσουν φέτος τα έσοδα από τις μισθώσεις τύπου «Airbnb»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου τα περίπου 150.000 ακίνητα πανελλαδικά σε βραχυχρόνια μίσθωση φέρνουν περίπου το 55% των τουριστικών εσόδων της χώρας.

Την κοινή τους θέση ότι το στεγαστικό πρόγραμμα νέων «Σπίτι μου», κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά «βγήκε» σε λάθος χρονική στιγμή και απαιτούνται τροποποιήσεις και βελτιώσεις προκειμένου αυτό, να μπορέσει να προσαρμοστεί στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική πραγματικότητα όπου τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση διαμερίσματα ανέρχονται σε 900.000 (28% επί του συνόλου), διατύπωσαν στελέχη της κτηματαγοράς στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων της χώρα μας και Ν.Α. Ευρώπης του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, αμφότεροι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συμφώνησαν ότι η βραχυχρόνια μίσθωση «τρέχει» με γοργό ρυθμό στη χώρα μας, επεκτείνεται και σε νέες περιοχές, ενώ τα έσοδα φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 δισ. ευρώ, από 3,3 δισ. ευρώ το 2021 και 1,8 δισ. ευρώ το 2021. Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά καταστήματα, η διαφαινόμενη τάση «μιλά» για τεράστια ζήτηση αποθηκευτικών χώρων, στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επισήμαναν.

Γκαζώνει η βραχυχρόνια μίσθωση πανελλαδικά

«Τα 145.000 με 150.000 ακίνητα πανελλαδικά σε βραχυχρόνια μίσθωση, ήτοι 500.000 κλίνες, φέρνουν περίπου το 55% των τουριστικών εσόδων της χώρας, έχοντας ξεπεράσει αυτά των ξενοδοχείων, ενώ παρά τα όσα λέγονται, το Airbnb όχι μόνο δεν περιόρισε τη ζήτηση σε κλίνες στις τουριστικές μονάδες της χώρας, αλλά δημιούργησε και νέα που αναπτύσσεται μάλιστα ραγδαία», επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου.

Κατά τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περί τα 3.500 με 4.000 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση και στη Χαλκιδική 4.500 ακίνητα, με την ανάπτυξή τους να υπολογίζεται σε ετήσια βάση σε 20% με 30% από το 2019 και με εξαίρεση το 2020 που ήταν στο 15% με 20%. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι σε ποσοστό 40% με 45% τα διαθέσιμα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση καλύπτονται από Βαλκάνιους στη Θεσσαλονίκη, με τους γείτονες να τα «προτιμούν» σε 65% στη Χαλκιδική. Στο μεταξύ, όπως επισήμανε, η τάση της βραχυχρόνια μίσθωσης επεκτείνεται και σε Καβάλα και Κατερίνη, όπου διατίθενται 400 και 200 ακίνητα αντίστοιχα.

«Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει δημιουργήσει μία καινούργια ζήτηση, παραπλεύρως σε αυτή των ξενοδοχείων που καταγράφουν και αυτά υψηλές πληρότητες. Μία οικογένεια αν δεν υπήρχαν τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, δε θα ερχόταν στην Ελλάδα λόγω του υψηλού κόστους», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργάκος έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των καθυστερήσεων στα σύνορα, λέγοντας «δεν είναι δυνατόν να περιμένουν μέχρι και οκτώ ώρες για να μπουν σε ελληνικό έδαφος» και σημείωσε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα «οι Βαλκάνιοι θα «ψηφίζουν» ελληνικά νησιά και την Αθήνα, εγκαταλείποντας τη Βόρεια Ελλάδα».

Εφαλτήριο για την κτηματαγορά χαρακτήρισε την βραχυχρόνια μίσθωση ο πρόεδρος του συλλόγου μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος. «Δε θα πρέπει να πνίξουμε την αγορά των Airbnb, βεβαίως πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες. Η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αυξήσει τις αξίες των ακινήτων, ενώ η κατοικία πλέον αντιμετωπίζεται και σαν επενδυτικό προϊόν», τόνισε.

«Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Θεσσαλονίκη για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για άλλη πόλη», σημείωσε ο κ. Γεωργάκος, μιλώντας για αύξηση 200%-300% στις τιμές των logistics μετά την πανδημία. Για το λιανεμπόριο, τόνισε ότι «ελληνικές και ξένες αλυσίδες συρρικνώνονται σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά μέτρα που χρησιμοποιούν, συνεπεία και της αύξησης του διαδικτυακού τους τζίρου». Για τους γραφειακούς χώρους σημείωσε ότι οι εταιρείες αναζητούν μεγάλες εκτάσεις με τις τιμές στη Θεσσαλονίκη να κυμαίνονται από 8-15 ευρώ το τ.μ. και τόνισε ότι αυτοί στις πόλεις μετατρέπονται σε διαμερίσματα.

Το στεγαστικό πρόγραμμα των νέων «Σπίτι μου»

Για ένα «εκπληκτικό» πρόγραμμα που όμως «τρέχει» σε λάθος χρονική στιγμή και λόγω της ενισχυμένης ζήτησης σε συνδυασμό με την έλλειψη ακινήτων μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις στην κτηματαγορά, οδηγώντας σε σημαντικές αυξήσεις τιμών, ακόμη και σε …πλειοδοσίες τους, μίλησαν στη σημερινή εκδήλωση ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Γεωργάκος και οι πρόεδροι του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου και του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

«Στη Θεσσαλονίκη, από τα δέκα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Σπίτι μου», μόλις στα δύο οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές προχωρούν στο επόμενο βήμα και τελικά ζήτημα παραμένει εάν τελικά θα καταλήξει σε πράξη το ένα», επισήμανε ο κ. Γεωργάκος. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ λίγα τα ακίνητα που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος και σημείωσε ότι οι αρμόδιοι προτού το «τρέξουν» θα έπρεπε να έχουν ζητήσει και τη θέση των ανθρώπων της κτηματαγοράς.

Τονίζοντας ότι «ίσως ήλπιζαν οι αρμόδιοι στο να μπουν ακίνητα στην αγορά από τα funds», ο κ. Γεωργάκος επισήμανε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί και εξήγησε ότι «για να πάρει κάποιος ακίνητο από τα funds, θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος για να γίνει η αγοραπωλησία».

Έτσι, κατά τον κ. Γεωργάκο το «Σπίτι μου» δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι 10.000 επιδοτούμενες ζητήσεις, λόγω του προγράμματος θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών. Μάλιστα, όπως είπε, ακόμη και η πρόταση που «σκεφτήκαμε» να γίνει σύμπραξη κράτους ιδιωτών (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή νέων ακινήτων και έτσι να αυξηθούν τα διαθέσιμα προς μίσθωση, ωστόσο «και αυτό θα πάρει χρόνια να συμβεί ακόμη και αν ξεκινήσει αύριο». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε πάντως ότι «όταν υπάρχουν ακρότητες, η αγορά διορθώνει από μόνη της».

Το πρόγραμμα «έχει τη σωστή φιλοσοφία, αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπήρχε έλλειψη ζήτησης, αλλά έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουν συμπράξεις του κράτους με ιδιώτες για την κατασκευή νέων ακινήτων, αλλιώς το πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει, παρά το γεγονός ότι δεν δρομολογήθηκε για αυτό».

Λέγοντας ότι σήμερα ανέρχεται στο 32% το ποσοστό των ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος στη χώρα μας, ο κ. Ποταμιάνος υπενθύμισε ότι από την 1η Απριλίου 2023 οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για το «Σπίτι μου», έχουν υποβληθεί 26.500 αιτήσεις, προεγκρίθηκαν οι 3.500 και «κούμπωσαν» μόλις 716 ακίνητα. Μάλιστα, ακόμη και σε αυτά τα ακίνητα που ταιριάζουν στις προεγκρίσεις που δόθηκαν, είναι αμφίβολος ο αριθμός των πόσων θα προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες».

Μεταξύ άλλων, για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Ποταμιάνος σημείωσε ότι με την δρομολόγηση του προγράμματος οι τιμές στα ακίνητα αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ ελλείψει διαθέσιμων διαμερισμάτων «γίνονται στο παρασκήνιο ακόμη και πλειοδοσίες για διαμερίσματα που εντάσσονται σε αυτό».

Για το θέμα της έλλειψης διαθέσιμων διαμερισμάτων, οι εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, πρότειναν την παροχή κινήτρων, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των 900.000 ακινήτων πανελλαδικά που «κλείδωσαν» τα ακίνητά τους, κατεβάζοντας και το γενικό ενέργειας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια ώστε να τα ανακαινίσουν και να τα καταστήσουν άμεσα κατοικήσιμα. Τονίζεται ότι στην Θεσσαλονίκη τα «κλειστά» διαμερίσματα ανέρχονται σε 100.000 και στην Αθήνα σε 130.000.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karavias, Karabias, Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας: Επενδύσεις 600 εκατ. σε ξενοδοχεία με στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, σε ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, σημείωσε ακόμη ότι εξ αυτού του ποσού τα 200 εκατ. έχουν προέλθει μέσω της Eurobank, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας στον τουρισμό φθάνουν στα 2 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέτσος: Πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας ο τουρισμός

Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη ο τζίρος καταλυμάτων - εστίασης, «μυρίζει» ρεκόρ στον τουρισμό

Με ρυθμό που πλησιάζει το 30% αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση ξένων επισκεπτών και ανάκαμψη της εστίασης μετά την πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Τριετία ισχυρής ανάπτυξης διαβλέπουν τα ελληνικά ξενοδοχεία

Εμφανή είναι τα σημάδια ότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, διαμορφώνοντας παράλληλα ευνοϊκές προοπτικές για μια συνολικά ανοδική χρονιά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 69,9% της πληρότητας των ξενοδοχείων στην Αθήνα το πρώτο δίμηνο

Παρά τη σημαντική άνοδο που σημειώθηκε έναντι της περασμένης χρονιάς, η πληρότητα παραμένει χαμηλότερη κατά 6,5% έναντι του 2019 και τα προ πανδημίας επίπεδα. Εκτοξεύτηκε κατά 124,4% το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο.