ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuuterstock

Μακρόν: Πρέπει να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος με την Κίνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις το 2020 και για τον σχεδιασμό με το Πεκίνο «πριν από το καλοκαίρι» της προβλεπόμενης μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίσθηκε σήμερα την ευρωπαϊκή κυριαρχία απέναντι στην Κίνα, διαβεβαιώνοντας ότι το Πεκίνο «αντελήφθη» πλέον ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος προχωρά ομαδικά, κυρίως όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της τεχνολογικής της ανεξαρτησίας.

«Πιστεύω ότι η Κίνα αντελήφθη τώρα ότι η Ευρώπη είναι οργανωμένη, ότι έχουμε μία ατζέντα ανοίγματος και κυριαρχίας και ότι έχουμε την βούληση να προχωρήσουμε από κοινού οργανωμένοι ως αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ενώπιον των δημοσιογράφων κατά την τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πρέπει «να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος», όταν η Κίνα επένδυσε μαζικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Ελλάδα, όταν αυτή αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Ωθήσαμε πολλές χώρες προς πολύ σκληρές, ταχείες μεταρρυθμίσεις και σε αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να υπάρχουν ευρωπαίοι επενδυτές», υπενθύμισε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι φέραμε πολλές χώρες στην θέση να έχουν αποκλειστικά μη ευρωπαίους επενδυτές, δηλαδή κινέζους επενδυτές».

Εκτοτε, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ορίσει κατάλογο στρατηγικών τομέων που μπορούν να αποκλεισθούν για τους μη ευρωπαίους επενδυτές.

«Οσο περισσότερο καταφέρνουμε να δείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση γνωρίζει να υπερασπισθεί τα στρατηγικά της συμφέροντα, έχει συντονισμένη ατζέντα επιθετική και αμυντική, τόσο περισσότερο θα αντιμετωπίζεται αξιόπιστα από την Κίνα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις το 2020, για την ανάληψη «ισχυρής πρωτοβουλίας» από κοινού με την Κίνα για το Κλίμα και για τον σχεδιασμό με το Πεκίνο «πριν από το καλοκαίρι» της προβλεπόμενης μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επενδύσεις του κινεζικού κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei, που βαρύνεται από υποψίες για πιθανή κατασκοπευτική δραστηριότητα και καταγγέλλεται από τις ΗΠΑ, ο Μακρόν απάντησε ότι η Γαλλία «είναι μία χώρα ανοικτή στους επενδυτές».

«Είμαι απολύτως ικανοποιημένος που οι Huawei, Nokia, Ericsson, ZTE και όλες οι άλλες είναι προμηθευτές», είπε. «Απλώς αυτό που λέω είναι ότι σε μία δεδομένη στιγμή, σε ένα τμήμα του δικτύου μας, τίθενται θέματα κυριαρχίας και, κατά συνέπεια, το Κράτος, τα ευρωπαϊκά κράτη, οφείλουν να έχουν λόγο...με τον ίδιο τρόπο που το κινεζικό κράτος έχει λόγο στα θέματα της τεχνολογίας», επεσήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

china-australia-investments
ΔΙΕΘΝΗ

Για οικονομικό πόλεμο κατά της Αυστραλίας κατηγορούν την Κίνα οι ΗΠΑ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.
ΔΙΕΘΝΗ

Τι θα γινόταν αν η Κίνα άνοιγε την οικονομία της όπως οι ΗΠΑ ή η Γαλλία

Οι υπολογισμοί «αποκαλύπτουν την πραγματική πιθανότητα να σημειωθεί κολοσσιαίο ξέσπασμα, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγούσε σε υπερφόρτωση την οποία δεν θα άντεχε το σύστημα υγείας», αν η πολιτική άλλαζε.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντάσσονται επιπλέον 12 κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Δεν θα ενδώσουμε στη διαμάχη για την αλιεία με το Λονδίνο

Το Παρίσι υποστηρίζει ότι το Λονδίνο θα έπρεπε να εκδώσει περισσότερες άδειες σε γαλλικά αλιευτικά, ώστε να ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.