Φώτο: Shutterstock

Ο ΟΗΕ ζητάει εκ νέου άρση του εμπάργκο στην Κούβα

Ο ΟΗΕ ζητάει και πάλι από τις ΗΠΑ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν στην Κούβα από το 1959. Στο πλευρό των ΗΠΑ βρέθηκαν Ισραήλ και, για πρώτη φορά, η Βραζιλία.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Πέμπτη με μεγάλη πλειοψηφία, όπως κάθε χρόνο μετά το 1991, μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητεί από τις ΗΠΑ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν στην Κούβα από το 1959.

Μόνο τρεις χώρες ψήφισαν κατά της απόφασης αυτής, την οποία ενέκριναν 187 χώρες: οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και, για πρώτη φορά, η Βραζιλία. Δύο χώρες απείχαν: η Ουκρανία, επίσης για πρώτη φορά, και η Κολομβία, στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον.

Η Βραζιλία δικαιολόγησε την αλλαγή της στάσης της στο θέμα τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο κομμουνισμός. Πρόεδρος της χώρας είναι ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος δηλώνει ανοικτά αμερικανόφιλος, σπάζοντας τη διπλωματική παράδοση της Βραζιλίας.

«Η επιρροή που ασκεί η Κούβα στις αναπτυσσόμενες χώρες στον ΟΗΕ είναι ντροπή και πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούζο.

Από την πλευρά της η Κολομβία δικαιολόγησε την αποχή της λόγω «της εχθρικής στάσης της Κούβας» απέναντί της, κυρίως εξαιτίας «της υποδοχής Κολομβιανών τρομοκρατών στο κουβανέζικο έδαφος», καθώς και «της ενεργής της στήριξης στο τυραννικό και δικτατορικό καθεστώς του (προέδρου της Βενεζουέλας) Νικολάς Μαδούρο, το οποίο αποτελεί απειλή για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια».

Το 2016 κατά την ψηφοφορία για μια αντίστοιχη απόφαση οι ΗΠΑ απείχαν για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια, μετά την ιστορική προσέγγιση που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο χωρών χάρη στην πρωτοβουλία του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Όμως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αυξάνει την διπλωματική πίεση στην Κούβα

Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε να χορηγήσει στον κουβανό υπουργό Υγείας βίζα για να συμμετάσχει σε σύνοδο για την Υγεία καθώς κατηγορεί την Κούβα πως εκμεταλλεύεται τους γιατρούς που στέλνει σε αποστολές στο εξωτερικό.
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση Κινέζων χάκερ στην Εθνική Ένωση Μεταποίησης των ΗΠΑ

Την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κορυφώνονται, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι το Πεκίνο προσπάθησε να κερδίσει και με άλλους τρόπους τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει.
ΔΙΕΘΝΗ

Στην αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας στοχεύουν Τραμπ - Ερντογάν

Βασιζόμενη στη στενή σχέση Τραμπ- Ερντογάν, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο θα έχει στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά τα τελευταία γεγονότα που τη διατάραξαν.