ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Τραμπ αυξάνει τον έλεγχο στις ξένες επενδύσεις

Η κυβέρνηση Tραμπ θα ανακοινώσει σύντομα τα μέτρα για την ενίσχυση της εποπτείας των ξένων επενδύσεων στην αμερικανική οικονομία, με έμφαση στην διάσταση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι πιθανό να ανακοινώσει σύντομα, τον τρόπο με τον οποίο θα επιβάλλει την εποπτεία των ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε χθες ένας Αμερικανός αξιωματούχος, αφού ένας νόμος επέκτεινε πέρσι τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS).

Ο Τόμας Φέντο επιβλέπει το έργο της αναφερόμενης επιτροπής που επιτηρεί τις ξένες επενδύσεις στην διάσταση ενδεχόμενων κινδύνων για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, δηλώνοντας ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας θα αποτελέσει μία προτεραιότητα για την CFIUS.

Ο ίδιος αναγνώρισε ωστόσο, την ανάγκη που υπάρχει για διαφάνεια στην δράση της επιτροπής. «Υποθέτω ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, το συντομότερο δυνατό, θα δημοσιοποιήσουμε οδηγίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας και θα προσφέρουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στην επιχειρηματική κοινότητα, για το πως θα ασκήσουμε την εξουσία επιβολής του νόμου,» είπε ο Φέντο σε μία εκδήλωση στην Ουάσινγκτον.

Η CFIUS έχει ενισχύσει τον ρόλο της κατά τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να θέσει κανονιστικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ ή ακόμη και να τις εμποδίσει, μετά την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας (FIRRMA) πέρσι από το Κογκρέσο.

Η νομοθεσία αυτή δίνει στην CFIUS περισσότερες εξουσίες για την εποπτεία των ξένων επενδύσεων σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί η πρόσβαση ξένων ανταγωνιστών των ΗΠΑ σε ευαίσθητη τεχνολογία, που θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική εθνική ασφάλεια ή να μειώσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ.

Πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας αυτής, η CFIUS είχε ήδη εξουσία για την επιβολή προστίμων στις εταιρίες.

Ωστόσο, το νέο νομικό πλαίσιο δίνει την εξουσία στην επιτροπή να επιβάλλει πρόστιμα σε εταιρίες που απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις νέες υποχρεωτικές προϋποθέσεις, ως προς την υλοποίηση των επενδύσεών τους.

«Έχουμε ένα ουσιαστικό εύρος επιλογών, αλλά και την εξουσία να επιβάλλουμε μεγάλες χρηματικές ποινές που μπορούμε να επιβάλλουμε για μία παράβαση», τόνισε ο Φέντο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τελευταία στιγμή απέφυγαν το shutdown οι ΗΠΑ, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός

Απέφυγε την παράλυση η αμερικανική κυβέρνηση και επόμενος «σκόπελος» για το αμερικανικό Κογκρέσο θα είναι το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού ύψους 28,9 τρισ. δολαρία που θα έχει καλυφθεί τη 15η Δεκεμβρίου.