Φώτο: Shutterstock

Ο Μακρόν τείνει χείρα συνεργασίας προς την Ρωσία

Πλήθος αντιδράσεων συγκέντρωσε η δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καθώς αποκάλεσε »εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ και έκανε αναφορά στα τρια μοντέλα ανάπτυξης που έχει μπροστά της η Ρωσία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη του στο περιοδικό The Economist, η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων επειδή εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», αναφέρεται και στην Ρωσία, θεωρώντας ότι για την Ρωσία υπάρχουν τρία στρατηγικά μοντέλα ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στο σημερινό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η Ρωσία, ο Μακρόν θεωρεί ότι αυτό είναι ασταθές εξαιτίας των επιταχυμένων ρυθμών επανεξοπλισμού , αλλά και εξαιτίας των δημογραφικών και οικονομικών προβλημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει. Το πρώτο αυτό μοντέλο ανάπτυξης ο Γάλλος πρόεδρος το χαρακτηρίζει «ανασύσταση της Ρωσίας ως υπερδύναμης». Κατά την άποψη του, το μοντέλο αυτό θα είναι «απίστευτα βαρύ», αν ληφθούν υπ' όψιν τα προαναφερθέντα προβλήματα, όπως επίσης και το συντηρητικό πολιτικό και ιδεολογικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει η χώρα. Ωστόσο ο Μακρόν επισημαίνει ότι τα λάθη που έκαναν οι χώρες της Δύσης έναντι της Ρωσίας, «συνέβαλαν κατά κάποιο τρόπο» στο να ακολουθήσει η Ρωσία αυτόν τον δρόμο.

Το δεύτερο μοντέλο ανάπτυξης για την Ρωσία είναι κατά τον Μακρόν το ευρασιατικό μοντέλο, αλλά εκτιμά ότι το γεγονός ότι στην περιοχή αυτή της Ευρασίας υπάρχει ένα κράτος όπως η Κίνα καθιστά το μοντέλο αυτό μη εξισορροπημένο.

Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι το πιο αποτελεσματικό μοντέλο για την Ρωσία είναι αυτό που υιοθετεί την πολιτική «της αποκατάστασης μιας πολιτικής ισορροπίας με την Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, σε μακροπρόθεσμη προοπτική η ανάπτυξη της Ρωσίας « δεν μπορεί να προχωρήσει διαφορετικά παρά μόνο μ’ ένα σχέδιο σύμπραξης με την Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Ελικόπτερα στέλνει η Ρωσία, έτοιμη για ανοικοδόμηση δηλώνει η Ουγγαρία

Η Ρωσία ανέπτυξε στρατιωτικά ελικόπτερα στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία ενώ στην ανοικοδόμηση περιοχών που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της η Τουρκία θέλει να πάρει μέρος η Ουγγαρία.
ΔΙΕΘΝΗ

Κόντρα Μέρκελ - Μακρόν για τον ρόλο του ΝΑΤΟ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Εμανουέλ Μακρόν για το ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί «ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, σε αντίθεση με τον Γάλλο Πρόεδρο που το χαρακτήρισε «εγκεφαλικά νεκρό».
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Πρέπει να διορθωθούν λάθη του παρελθόντος με την Κίνα

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Κίνας για τις επενδύσεις το 2020 και για τον σχεδιασμό με το Πεκίνο «πριν από το καλοκαίρι» της προβλεπόμενης μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Ζητήματα ενέργειας συζήτησαν ο Πούτιν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό

Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν υπογράμμισε ότι τα ζητήματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα βρίσκονται στην πρώτη θέση στην ημερησία διάταξη με την Ουγγαρία, καθώς η Ρωσία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της Ουγγαρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.