ΓΔ: 1454.08 0.43% Τζίρος: 43.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:45:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η Βουλγαρία δεν δέχεται το «Βόρεια Μακεδονία» και επιμένει στο βέτο

Η Βουλγαρία εξακολουθεί να ζητά ορισμένες εγγυήσεις ότι τα θεμελιώδη συμφέροντά της δεν θα παραβιαστούν προκειμένου να άρει το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τους λόγους που την οδήγησαν στην επιμονή του βέτο που αφορά στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Βουλγαρία αναγκάστηκε να αναβάλει την υποστήριξή της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2021» τονίζει χαρακτηριστικά το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Στην ίδια συνάντηση, η Βουλγαρία έδωσε θετική αξιολόγηση των επιτευγμάτων της Δημοκρατίας της Αλβανίας στη διαδικασία μεταρρύθμισης και είπε ότι "ναι" για την έγκριση του διαπραγματευτικού της πλαισίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η θέση της χώρας μας σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική του γείτονά μας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, είναι συνεπής και σαφής» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και εξηγεί:

«Είναι σύμφωνο με την πεποίθησή μας ότι η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για ένταξη στην Ένωση και στις αρχές της αξιοκρατίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας: 

«Η βουλγαρική πλευρά εξακολουθεί να διατηρεί αξιόπιστες εγγυήσεις ότι τα θεμελιώδη συμφέροντά μας δεν θα παραβιαστούν. Η πρακτική καταπάτησης των δικαιωμάτων των ατόμων με βουλγαρική αυτοσυνείδηση ​​στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να σταματήσει. Διατηρούμε το μη αναστρέψιμο στην πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας του 2017, της καλής γειτονίας και της συνεργασίας. 

Η υποστήριξη της διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας και της ακλόνητης δέσμευσής μας. Ως προς αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και επικεντρωνόμαστε στην εξεύρεση ρεαλιστικών, βιώσιμων και αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στις προκλήσεις που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στις 17 Ιουνίου 2021 στη Σόφια με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον Πρωθυπουργό Στέφαν Γιάνεφ, καθώς και στις συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Σβέτλαν Στόεφ και Μπουγάρ Οσμάν, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ετοιμότητα για την εκπλήρωση των ακόλουθων δεσμεύσεων:

- Σκόπια για επιβεβαίωση στον ΟΗΕ το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 3 της Συμφωνίας Γειτονίας ότι το σύντομο και μακρύ όνομα της χώρας αναφέρεται μόνο στην πολιτική οντότητα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" και όχι στη γεωγραφική περιοχή "Βόρεια Μακεδονία", μέρος της οποίας βρίσκεται εντός των κυρίαρχων συνόρων της Βουλγαρίας. Αφού στείλει αυτό το λεκτικό σημείωμα, η Βουλγαρία θα σταματήσει αμέσως να επιμένει στη χρήση μόνο του μεγάλου ονόματος "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" στην ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς

- Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να αποσύρει επιτέλους τη μειοψηφική της αξίωση προς τη Βουλγαρία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν ιστορικοί, εθνοτικοί και άλλοι λόγοι για να ζητήσει καθεστώς μειονότητας για οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων που δεν είναι πολίτες της στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τη ρήτρα για μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, που κατοχυρώνονται στο άρθρο. 11 παρ. 5 της σύμβασης του 2017 ·

- Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για να ξεκινήσει μια διαδικασία αποκατάστασης των θυμάτων του γιουγκοσλαβικού κομμουνισμού, καταπιέστηκε στην επικράτειά της λόγω της αυτογνωσίας τους στη Βουλγαρία. Αυτή η ιστορική χειρονομία εκ μέρους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα αντικατοπτρίζει στην πράξη την κοινή μας επιλογή πολιτισμού.

- Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να προσαρμόσει με τη Βουλγαρία το περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών της προκειμένου να αντικατοπτρίζει αντικειμενικά την κοινή μας ιστορία, η οποία ορίζεται ως κεντρικό στοιχείο στο προοίμιο και στην τέχνη. 8 παρ. 3 της Συμφωνίας Γειτονίας, καθώς και για την εξάλειψη του εκπαιδευτικού περιεχομένου που ενσταλάζει το μίσος προς τη Βουλγαρία (άρθρο 11 παρ. 6) ·

- Ταυτοποίηση μαζί με τη Βουλγαρία και απομάκρυνση επιγραφών και επιγραφών στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, που προκαλεί μίσος εναντίον της Βουλγαρίας και των Βουλγάρων.

Η Σόφια επιβεβαιώνει την επιθυμία της να συνεχίσει διερευνητικές διαβουλεύσεις και όλες τις άλλες απαραίτητες μορφές διμερών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Πλησιάζουμε εποικοδομητικά και με καλή πίστη, αλλά αναμένουμε από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να προχωρήσει στην πρακτική εφαρμογή των δεσμεύσεων υψηλού επιπέδου. Η ακριβής και άμεση εφαρμογή τους θα είναι μια δοκιμασία ειλικρίνειας και καλής θέλησης. Αυτό θα μας επιτρέψει να κινηθούμε σε μια πραγματικά θετική κατεύθυνση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Μακεδονία απαγόρεψε σε Βούλγαρο ευρωβουλευτή την είσοδο στη χώρα

Πρόκειται για τον Αντρέι Κοβάτσεφ (προέρχεται από το κόμμα GERB του οποίου ηγείται ο Μπόικο Μπορίσοφ). Ο συγκεκριμένος μαζί με άλλους τέσσερις Βούλγαρους ήθελε να επισκεφτεί την χώρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ και Μπλίνκεν υπέρ της ενταξιακής προοπτικής Β. Μακεδονίας - Αλβανίας

Η Γαλλία, η οποία άσκησε την προεδρία του ΕΕ το εξάμηνο που έληξε, έχει καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Άγνωστοι πυρπόλησαν βουλγαρικό πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μπίτολα

Το πολιτιστικό κέντρο «Ιβάν Μιχάιλοφ» ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2019 στα Μπίτολα, με σκοπό «την προάσπιση των συμφερόντων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι».
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Προτεραιότητα τα δικαιώματα των Βουλγάρων της Β. Μακεδονίας

«Η συμφωνία (της Βουλγαρίας) για να ξεκινήσει η Βόρεια Μακεδονία ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, δεν πρέπει να συνδέεται με προθεσμίες, αλλά με πραγματικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, κ. Ρ. Ράντεφ.