ΓΔ: 2064.77 -0.60% Τζίρος: 491.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Ο Τζο Μπάιντεν απειλεί με νέες κυρώσεις την Κούβα

Να σφίξει ακόμα περισσότερο την θηλιά γύρω από την Κούβα επιθυμεί ο Αμερικανός πρόεδρος που προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν επιπλέον κυρώσεις αν το καθεστώς δεν αλλάξει δραστικά την συμπεριφορά του.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για την επικράτηση Μπάιντεν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αναφέροντας τότε πως θα υπάρξουν εποικοδομητικές διμερείς επαφές και βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών, ο Τζο Μπάιντεν δείχνει πως ακολουθεί την πολιτική Τραμπ κατά της Αβάνας.

«Θα υπάρξουν επιπλέον» κυρώσεις κατά της Κούβας αν το καθεστώς δεν αλλάξει «δραστικά» τη συμπεριφορά του, διεμήνυσε χθες ο Τζο Μπάιντεν, ως απάντηση στην καταστολή διαδηλώσεων στην Κούβα, ενώ η Ουάσινγκτον μόλις επέβαλε κυρώσεις εις βάρος δύο ανώτερων αξιωματούχων της κουβανικής αστυνομίας.

Ερωτηθείς για άλλα παρόμοια τιμωρητικά μέτρα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα υπάρξουν επιπλέον, εκτός εάν συμβεί μια δραστική αλλαγή στην Κούβα, την οποία δεν περιμένω». Σε μια συνάντηση με Κουβανούς που έχουν αποστατήσει στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν τόνισε ότι έδωσε εντολή στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών να του αναφέρουν σε ένα μήνα για το πώς θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς να στέλνουν εμβάσματα σε Κουβανούς.

Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση Τραμπ είχε επεκτείνει τους περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κούβα και την αποστολή εμβασμάτων και είχε επιβάλλει κυρώσεις στις αποστολές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα στη νήσο. Επιπλέον, είχε κάνει δυσκολότερο οι Κουβανοί πολίτες να επισκέπτονται τους συγγενείς τους στη Φλόριντα μειώνοντας το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα στο ελάχιστο και κλείνοντας το προξενείο, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους νόσου σε Αμερικανούς διπλωμάτες. Αυτό σήμαινε πως οι Κουβανοί έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να λάβουν αμερικανική βίζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ανάχωρηση αποστολής με ανθρωπιστική βοήθεια από Μαϊάμι για Αβάνα

Περίπου 140 άτομα αναχωρούν σήμερα από το Μαϊάμι για την Αβάνα με το διεθνές κομβόι «Νουέστρα Αμέρικα», μεταφέροντας κυρίως ιατροφαρμακευτικά, τρόφιμα και ηλιακά πάνελ, στηρίζοντας την Κούβα εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρούμπιο διαψεύδει δημοσίευμα για απαίτηση απομάκρυνσης Ντίας-Κανέλ

Ο Μάρκο Ρούμπιο διέψευσε δημοσίευμα των New York Times, που ήθελε τις ΗΠΑ να απαιτούν απομάκρυνση του Κουβανού προέδρου Ντίας-Κανέλ. Το χαρακτήρισε ψευδές κι υποστήριξε ότι στηρίχθηκε σε αναξιόπιστες πηγές.
Σημαίες ΗΠΑ Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ανεπαρκή τα νέα επενδυτικά μέτρα της Κούβας, λέει ο Ρούμπιο

Ο Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα της Κούβας για επενδύσεις από την κουβανική διασπορά, τονίζοντας ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στη χώρα για αποτελεσματικές λύσεις στα οικονομικά και πολιτικά της προβλήματα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιστεύω πως θα έχω την «τιμή» να αποκτήσω την Κούβα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «θα έχει την τιμή να πάρει την Κούβα», αφήνοντας ασαφές αν εννοεί απελευθέρωση ή κατάληψη. Τόνισε ότι μπορεί να κάνει ό,τι θελήσει και χαρακτήρισε την Κούβα «αδύναμη χώρα με βίαιους ηγέτες».