ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Έτοιμη για μείωση των αγορών ομολόγων έως τα τέλη του 2021 η Fed

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων είναι «αρκετά μακρινό», γεγονός που οδήγησε τη Wall Street σε νέα ρεκόρ.

Πιθανή είναι η σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed έως το τέλος του 2021, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole, φροντίζοντας, όμως, να προσθέσει ότι το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων «είναι ακόμη αρκετά μακρινό». 

Όπως υποστήριξε η αμερικανική οικονομία έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν έχει ανάγκη υπερβολικής στήριξης, ενώ εάν αυτή η εικόνα συνεχιστεί τότε θα υπάρξει μείωση των αγορών ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως. «Ο χρόνος και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων δεν θα αποτελούν σήμα για αύξηση επιτοκίων», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να κατακτήσει τα απαιτούμενα επίπεδα απασχόλησης παρά το ότι ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά υψηλότερα από τον στόχο της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με την ΕΚΤ η Fed εξετάζει τόσο την πορεία του πληθωρισμού όσο και αυτήν της απασχόλησης προκειμένου να καθορίσει την επιτοκιακή της πολιτική. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στα σχόλια του Πάουελ, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να ενισχύονται ενώ σε νέα επίπεδα ρεκόρ σκαρφαλώνει η Wall Street. 

Ο Πάουελ αφιέρωσε επίσης ένα εκτενές απόσπασμα στην ομιλία εξηγώντας γιατί συνεχίζει να πιστεύει ότι η τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού είναι παροδική και τελικώς θα υποχωρήσει στο επίπεδο του 2% που έχει θέσει ως όριο η τράπεζα. 

Σε ό,τι αφορά την «επιμονή» της τράπεζας να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων σημείωσε ότι «σήμερα, με την ουσιαστική χαλάρωση που εμφανίζει η αγορά εργασίας και τη συνέχιση της πανδημίας, θα ήταν ένα λάθος που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβές». Ο Πάουελ σημείωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού «παρουσιάζει έναν βραχυπρόθεσμο κίνδυνο» για την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση, αλλά επέμεινε ότι «οι προοπτικές είναι καλές για συνεχή πρόοδο προς τη μέγιστη απασχόληση».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

Ανθεκτική η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, δημιουργία 311.000 θέσεων

Στο 3,6% από 3,4% τον Ιανουάριο αυξήθηκε η ανεργία, με τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας να ξεπερνά σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και να σημειώνει σημαντική πτώση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλεσμα από το ΔΝΤ στη Fed για να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου, είπε ότι είναι σημαντικό για τη Fed να «διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική» έως ότου διαφανεί μια «πολύ συγκεκριμένη, μόνιμη μείωση του πληθωρισμού».