ΓΔ: 896.28 0.38% Τζίρος: 30.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:13:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Συζητήσεις «εις βάθος» με τις ΗΠΑ για μια προσωρινή εμπορική συμφωνία

Τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την λήξη του εμπορικού πολέμου σχολίασε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας ότι πραγματοποιούνται εις βάθος συζητήσεις για την επίτευξη προσωρινής εμπορικής συμφωνίας.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ πραγματοποιούν «εις βάθος» συζητήσεις για τη «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας και η κατάργηση δασμών είναι μια σημαντική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας διευθέτησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Το πόσοι και ποιοι δασμοί θα καταργηθούν θα πρέπει να αντανακλά πλήρως τη σπουδαιότητα της «φάσης 1» της συμφωνίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα έχει τονίσει πολλές φορές ότι ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε με τους πρόσθετους δασμούς και θα πρέπει να τερματιστεί με την άρση των πρόσθετων δασμών», δήλωσε ο Γκάο.

Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι «κοντά», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες και προειδοποίησε ότι θα αυξήσει τους δασμούς «σημαντικά» σε κινεζικά προϊόντα χωρίς μια τέτοια συμφωνία.

Η απειλή του Τραμπ ήταν μια αναφορά στους ήδη ανακοινωθέντες δασμούς του 15% σε κινεζικά καταναλωτικά προϊόντα αξίας περίπου 156 δισεκ. δολαρίων που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ειδικούς στα θέματα εμπορίου και μια πηγή κοντά στον Λευκό Οίκο. Αυτοί οι δασμοί θα πλήξουν τις κονσόλες των video games, τις οθόνες των υπολογιστών, προϊόντα για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και είδη δώρων για την επικείμενη εορταστική περίοδο. Την περασμένη εβδομάδα σύμβουλοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι οι δασμοί της 15ης Δεκεμβρίου πιθανόν θα αποφευχθούν εάν επιτευχθεί η «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας.

«Εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν στην ‘φάση 1’ μιας συμφωνίας, ο βαθμός της κατάργησης των δασμών θα πρέπει να αντανακλά πλήρως τη σημασία της ‘φάσης 1’. Και η σημασία θα πρέπει να αξιολογηθεί και από τις δύο πλευρές μαζί. Οι δύο πλευρές πραγματοποιούν εις βάθος συζητήσεις επ’ αυτού τώρα», δήλωσε ο Γκάο.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ βρέθηκαν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας τον Μάιο όμως το Πεκίνο υπαναχώρησε, οδηγώντας τον Τραμπ στο να αυξήσει τους δασμούς και να προχωρήσει σε νέους γύρους τιμωρητικών δασμών.

Τι θα περιλαμβάνει μια προσωρινή συμφωνία

Εάν ολοκληρωθεί και υπογραφεί μια προσωρινή συμφωνία, αναμένεται να περιλαμβάνει μια δέσμευση από την πλευρά των ΗΠΑ για κατάργηση των δασμών που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου.

Πηγή δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι οι διαπραγματευτές της Κίνας θέλουν οι ΗΠΑ να καταργήσουν δασμούς 15% σε κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 125 δισεκ. δολαρίων που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου. Επιθυμούν, επίσης, να αρθούν δασμοί 25% σε εισαγωγές αξίας 250 δισεκ. δολαρίων, από εργαλεία και ημιαγωγούς έως έπιπλα.

Ο Γκάο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δύο χώρες πρέπει ταυτόχρονα να ακυρώσουν δασμούς για να επιτευχθεί η ‘φάση 1’ της συμφωνίας. «Η κατάργηση δασμών είναι προς το συμφέρον των παραγωγών, των καταναλωτών, της Κίνας, των ΗΠΑ και του κόσμου», δήλωσε σήμερα ο Γκάο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

china-australia-investments
ΔΙΕΘΝΗ

Για οικονομικό πόλεμο κατά της Αυστραλίας κατηγορούν την Κίνα οι ΗΠΑ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντάσσονται επιπλέον 12 κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».