ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παρέμεινε ισχυρή η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά επανόδου στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται για το τρίτο τρίμηνο.

Παρά τα προβλήματα που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, και τους φόβους που έχει δημιουργήσει η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον Αύγουστο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit. Οι επιδόσεις της ευρωζώνης θα ήταν ακόμα καλύτερες, αν δεν συνεχιζόταν η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων. Ωστόσο, οι φόβοι ότι η νέα ένταση στο μέτωπο του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς, συνέχισε να περιορίζει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε μεν στις 59,0 μονάδες από το υψηλό επίπεδο 15ετίας των 60,2 μονάδων που σημείωσε τον Ιούλιο, αλλά κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στο διάστημα αυτό. Κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

«Πρόκειται για ένα ακόμη ισχυρό αποτέλεσμα για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης τον Αύγουστο», δήλωσε οικονομολόγος της IHS Markit, Joe Hayes που πρόσθεσε πως «Ακόμη μία ισχυρή τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται για το τρίτο τρίμηνο και η οικονομία της ευρωζώνης είναι σίγουρα σε τροχιά να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα στο τέλος του έτους, αν όχι νωρίτερα».

Το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε ξανά τον Αύγουστο λόγω της συνεχιζόμενης διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο δείκτης τιμών εισροών διαμορφώθηκε στις 69,5 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο ρεκόρ των 69,9 μονάδων του Ιουλίου. Ο PMI του τομέα των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 59,0 μονάδες από 59,8 μονάδες τον Ιούλιο. Ωστόσο, οι φόβοι ότι μπορεί να επιβληθούν ξανά μέτρα lockdown περιόρισαν την αισιοδοξία των επιχειρήσεων, με τον δείκτη των προσδοκιών τους να υποχωρεί από τις 69,1 στις 68,9 μονάδες που είναι χαμηλό επίπεδο τετραμήνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή η ανάκαμψη της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, στις 55,8 μον. ο PMI

Σύμφωνα με την IHS Markit «η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για πολλές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων για ταξίδια, τουρισμό και αναψυχή, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση των περιορισμών στην προσφορά».
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοδικές τάσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Βελτιώνεται η πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και των υπηρεσιών στην ευρωζώνη. Ωστόσο η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί να είναι βραχύβια αυτή η βελτίωση στον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.