ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ependyseis, epixeiriseis, kerdi
Φώτο: Shutterstock

Ευρωζώνη: Ισχυρή αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Αύγουστο

Οι επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τους με τον υψηλότερο σχεδόν ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά εξακολουθούν να μη μπορούν να ολοκληρώσουν όλες τις νέες παραγγελίες.

H επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον Αύγουστο, με τον σχετικό δείκτη να είναι ελαφρά μόνο χαμηλότερος από το υψηλό επίπεδο 20ετίας που κατέγραψε τον Ιούλιο, καθώς η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών επέτρεψε το άνοιγμα περισσότερων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit που ανακοινώθηκαν σήμερα. Η αύξηση της δραστηριότητας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν συνεχιζόταν η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων. Ωστόσο, οι φόβοι ότι η νέα ένταση στο μέτωπο του κορονοϊού μπορεί να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς, συνέχισε να περιορίζει την αισιοδοξία των επιχειρήσεων.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της IHS Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της πορείας των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και τομέα των υπηρεσιών, υποχώρησε ελαφρά στις 59,5 μονάδες από τις 60,2 τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης διατήρησε εντυπωσιακή δυναμική τον Αύγουστο, με τον PMI να μειώνεται μόνο ελαφρά από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα του Ιουλίου, με τον μέσο όρο στο τρίτο τρίμηνο να είναι έως τώρα ο υψηλότερος 21 ετών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Οι καθυστερήσεις που οφείλονται στην εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζουν, ωστόσο, να προκαλούν χάος, με τις εταιρείες να είναι συχνά σε αδυναμία να ικανοποιήσουν τη ζήτηση και ωθώντας ανοδικά το κόστος των εταιρειών», πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τους με τον υψηλότερο σχεδόν ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, αλλά εξακολουθούν να μη μπορούν να ολοκληρώσουν όλες τις νέες παραγγελίες, με τις ανεκπλήρωτες εργασίες να κινούνται με τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας. Ο σύνθετος δείκτης απασχόλησης διατηρήθηκε στις 56,1 μονάδες. «Ενθαρρυντικό είναι ότι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν η ισχυρότερη 21 ετών, κάτι που αντανακλά τις προσπάθειες των εταιρειών να ενισχύσουν τη λειτουργική δυνατότητά τους και να καλύψουν τη ζήτηση», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.

Ο μεταποιητικός τομέας ήταν ισχυρός και τον Αύγουστο, με τον PMI να διαμορφώνεται στις 61,5 μονάδες έναντι 62,8 τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής μειώθηκε στις 59,2 από 61,1 μονάδες. Οι καθυστερήσεις στην προσφορά, ωστόσο, συνέχισαν να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν τα εργοστάσια. Ο δείκτης τιμών εισροών ανήλθε στις 87,3 μονάδες έναν 89,2 τον Ιούλιο.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε οριακά στις 59,7 από τις 59,8 μονάδες τον Ιούλιο. Οριακά επιβραδύνθηκε και η ζήτηση σε σχέση με τον Ιούλιο - υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί - αλλά ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο οποίος μετρά την αισιοδοξία για τον επόμενο χρόνο, μειώθηκε στις 68,6 από 69,1 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες επανέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2024 η ρήτρα διαφυγής θα απενεργοποιηθεί, ώστε να αρχίσει μία περίοδος αποκλιμάκωσης του χρέους που αυξήθηκε πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Σε υψηλό εννεαμήνου η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Ο δείκτης PMI στην ευρωζώνη αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο χάρη στην αναθέρμανση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών. Η ζήτηση αυξήθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάολο Τζεντιλόνι: Σκληρό μάθημα η κρίση του δημόσιου χρέους για την Ευρώπη

Ο επίτροπος τονίζει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην επόμενη φάση της οικονομικής της ανάπτυξης και θα συνεργαστεί μαζί της για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζεντιλόνι σκοπεύει να παρουσιάσει μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που θεσπίστηκε για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία της Covid-19.