ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φώτο: Shutterstock

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ σε δημοπρασία για 15 έως 20 εκατ. δολάρια

Για τον Σέλμπι Κίφερ, έναν ιστορικό που ειδικεύεται σε χειρόγραφα και αρχαία βιβλία στον Sotheby's, πρόκειται για ένα «φανταστικό πρώτο εκτυπωμένο (αντίτυπο) του Συντάγματος των ΗΠΑ, που πιθανόν τυπώθηκε το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου (1787)».

Ένα σπάνιο πρωτότυπο αντίτυπο του αμερικανικού Συντάγματος, που επικυρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1787 στη Φιλαδέλφεια, θα βγει σύντομα σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, με την αξία του να εκτιμάται μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.

Ο Sotheby's εκθέτει έως την Κυριακή μια ιδιωτική συλλογή αμερικανικών συνταγματικών εγγράφων, που χρονολογούνται από την περίοδο της Επανάστασης, από το 1776 έως το 1789, μεταξύ άλλων η περίφημη Συνταγματική Χάρτα που υπογράφηκε στη Φιλαδέλφεια από τους «εθνοπατέρες» των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Τζέιμς Μάντισον.

Για τον Σέλμπι Κίφερ, έναν ιστορικό που ειδικεύεται σε χειρόγραφα και αρχαία βιβλία στον Sotheby's, πρόκειται για ένα «φανταστικό πρώτο εκτυπωμένο (αντίτυπο) του Συντάγματος των ΗΠΑ, που πιθανόν τυπώθηκε το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου (1787)».

Ένα «εξαιρετικά σπάνιο» έγγραφο, καθώς δεν απομένουν παρά «ένδεκα γνωστά αντίτυπα», ενώ είχαν τυπωθεί πιθανόν «πεντακόσια», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κίφερ, με την ευκαιρία της 234ης επετείου του αμερικανικού Συντάγματος. Η αξία του αντίτυπου υπολογίζεται από τον οίκο Sotheby's μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων και θα δημοπρατηθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο οίκος Sotheby's επέλεξε να εκθέσει αυτήν τη συλλογή της αμερικανικής συνταγματικής ιστορίας, την ώρα που η ατμόσφαιρα στη χώρα είναι τεταμένη και πολωμένη. Αύριο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον μια διαδήλωση υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ως ένδειξη συμπαράστασης στους ταραξίες που συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν στη φονική έφοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ συζητούν στο Πεντάγωνο λόγω της κατάστασης με το Ιράν

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Ισραήλ συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στο Πεντάγωνο εν μέσω αυξανόμενης έντασης με το Ιράν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, ενώ η συνάντηση παρέμεινε μυστική μέχρι τώρα.
έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο 5χρονος Λίαμ επέστρεψε σπίτι του στη Μινεάπολη μετά από κράτηση

Ο 5χρονος Λίαμ Κονέχο Ράμος, που συνελήφθη από την ICE στη Μινεσότα, επέστρεψε σπίτι του ύστερα από απόφαση δικαστή στο Τέξας να αφεθεί ελεύθερος μαζί με τον πατέρα του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ελπίζω σε μια συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία με το Ιράν, απαντώντας στις προειδοποιήσεις Χαμενεΐ για περιφερειακό πόλεμο σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Τόνισε επίσης τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ στην περιοχή.
Έλον Μασκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο ευχαριστεί τον Μασκ για τον αποκλεισμό ρωσικών drones μέσω Starlink

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Ίλον Μασκ και τη SpaceX για μέτρα που εμποδίζουν τη χρήση του Starlink από τη Ρωσία για drone στην Ουκρανία, τονίζοντας τον θετικό αντίκτυπο και αποκαλώντας τον Μασκ “φίλο της Ουκρανίας”.