ΓΔ: 1004 1.02% Τζίρος: 72.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Italia-Konte
Shutterstock

Στα άκρα η κόντρα ιταλικής κυβέρνησης – ArcelorMittal

Στις δικαστικές αίθουσες μεταφέρεται η διαμάχη της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας με την ArcelorMittal μετά την απόφαση της δεύτερης να αποσύρει την επένδυση από τη χώρα.

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η διαμάχη του χαλυβουργικού ομίλου ArcelorMittal με την κυβέρνηση συνασπισμού του Τζουζέπε Κόντε στην Ιταλία, με την δεύτερη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας της να εμποδίσει την τελευταία να αποσύρει την επένδυσή της από τη χώρα, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές – αντίστοιχα, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και η ArcelorMittal.
Η κρίση αυτή με τον χαλυβουργικό όμιλο προκαλεί πονοκέφαλο στην ιταλική κυβέρνηση θέτοντας το μέλλον της εν αμφιβόλω.

Ο κ. Κόντε έστειλε επείγουσα επιστολή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να προτείνουν λύσεις.
Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, ο όμιλος είχε συνάψει πέρυσι συμφωνία με τη Ρώμη για να εξαγοράσει την προβληματική χαλυβουργία Ilva στον Τάραντα της Νότιας Ιταλίας, αλλά δήλωσε στις αρχές του τρέχοντος μηνός πως πρόκειται να αποχωρήσει από την Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου. Κατά την ArcelorMittal, ο λόγος είναι πως η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις αρχικές της δεσμεύσεις να παράσχει ασυλία έναντι διώξεων κατά τη διάρκεια εργασιών μαζικού καθαρισμού του εργοστασίου της Ilva, το οποίο το ίδιο είναι ιδιαίτερα ρυπογόνο και μολυσμένο. Η ArcelorMittal προστατευόταν από ρύθμιση η οποία προέβλεπε ότι οι διευθυντές εταιρειών δεν διώκονται ποινικά για τυχόν παραβιάσεις σε θέματα περιβάλλοντος ή σχετιζόμενα με την υγεία των εργαζομένων.

Τον Οκτώβριο ψηφίστηκε νομοθεσία η οποία αίρει την προστασία αυτή, παρά το ότι ο χαλυβουργικός όμιλος είχε δηλώσει πως θα αποχωρήσει, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο – το οποίο και έκανε στέλνοντας σχετική επιστολή στην κυβέρνηση. Μετά τις εξελίξεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero, είναι διατεθειμένος ο Τζουζέπε Κόντε να κάνει υποχώρηση και να επαναφέρει το θέμα της ασυλίας, αν και η ArcelorMittal δεν δείχνει πρόθυμη για διαπραγματεύσεις. Στις 15 Ιανουαρίου θα έχει διακόψει όλες τις εργασίες στην Ilva, η οποία εάν κλείσει θα βρεθούν στον δρόμο 20.000 άνθρωποι και το ΑΕΠ της Ιταλίας θα μειωθεί κατά 0,2%.


Πρόσχημα της ArcelorMittal


Η Ρώμη κατηγορεί την ArcelorMittal ότι απλώς βρήκε πρόφαση να αποσυρθεί από την εξαγορά της Ilva, διότι εμφανίζει ζημίες. Η ιδιαίτερα ρυπογόνος Ilva απασχολεί 10.700 άτομα σε όλη την Ιταλία και οι 8.000 είναι στον Τάραντα, σε μια περιοχή με υψηλότατη ανεργία. Και άλλες χιλιάδες εργαζόμενοι εξαρτώνται εμμέσως από το εργοστάσιο, ένα από τα λίγα μεγάλης κλίμακας που έχουν απομείνει στον Νότο. Σημειώνεται πως το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ως μέλος της προηγούμενης (και της νυν) κυβέρνησης συνασπισμού, είχε ζητήσει να κλείσει το εργοστάσιο λόγω ρύπανσης, αλλά υποχρεώθηκε να αλλάξει στάση και να υποστηρίξει αρχικά την πώληση στην ArcelorMittal ως τρόπο διασφάλισης της απασχόλησης και μετά την άρση της ασυλίας.


Όπως αναφέρει η ομοσπονδία των σωματείων των εργαζομένων στη βαριά βιομηχανία της Ιταλίας (FIM-CISL), η ArcelorMittal επιβεβαίωσε πως θα παραχωρήσει στις 4 Δεκεμβρίου τη χαλυβουργία του Τάραντα σε διαχειριστές που θα τοποθετήσει το κράτος. Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, διότι έχει καταβάλει σύντονες προσπάθειες να διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Νότια Ιταλία και την ίδια στιγμή να διασφαλίσει ότι θα γίνει απορρύπανση σε μία περιοχή όπου η περιβαλλοντική καταστροφή είναι χρόνια και εκτεταμένη. Αξίζει να σημειωθεί πως η προσφυγή της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη ίσως να είναι το πρώτο βήμα σε μία σχοινοτενή διαμάχη με διακύβευμα το μέλλον της Ilva, εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν τη διακήρυξη Κόντε πως θα «δοθεί η μάχη του αιώνα, εάν η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο φόρος στα πλαστικά μιάς χρήσης φέρνει πολιτική αναταραχή στην Ιταλία

Πολιτικό ενδιαφέρον αποκτάει στην Ιταλία ο φόρος στα πλαστικά μίας χρήσης, μέσω των εκλογών στην βιομηχανική περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της κυβέρνησης συμμαχίας PD/M5S.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση από Ιταλό υπουργό στην ΕΚΤ, αμφισβητεί την ανεξαρτησία της

Ο Ιταλός υπ. Άμυνας κατηγόρησε την ΕΚΤ για την απόφασή της να προχωρήσει σε μείωση του ισολογισμού της, με πώληση ομολόγων, ενώ υποστήριξε ότι δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερη δύναμη από την Κομισιόν και τις εθνικές κυβερνήσεις.