ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λιθουανία: Μπόνους 100 ευρώ στους άνω των 75 ετών που θα εμβολιαστούν

«Αν αυτό βοηθήσει έστω και κάποιους ανθρώπους να λάβουν τη σωστή απόφαση και να αποφύγουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο, είναι μια επένδυση που αξίζει να την κάνουμε», δήλωσε η πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας πρότεινε σήμερα να καταβάλει 100 ευρώ σε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών για να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας, ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αδυνατούμε να τους πείσουμε να εμβολιαστούν με άλλον τρόπο», εξήγησε η πρωθυπουργός Ιντρίντα Σιμονίτε μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Μολονότι το 73% των ενήλικων Λιθουανών έχει εμβολιαστεί (ποσοστό που προσεγγίζει τον μέσο όρο στην ΕΕ), περίπου το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 75 ετών δεν έχει κάνει το εμβόλιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Τα δύο τρίτα των 4.965 θανάτων από Covid-19 στη Λιθουανία αφορούν ανθρώπους αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση, την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα διαθέσει έως και 27 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τους ηλικιωμένους που θα εμβολιαστούν πλήρως στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου. Όσοι είχαν ήδη εμβολιαστεί τους προηγούμενους μήνες θα πάρουν τα χρήματα εφόσον κάνουν την αναμνηστική δόση μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2022.

«Αν αυτό βοηθήσει έστω και κάποιους ανθρώπους να λάβουν τη σωστή απόφαση και να αποφύγουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο, είναι μια επένδυση που αξίζει να την κάνουμε», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Στις ΗΠΑ, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της μητροπολιτικής περιοχής του Χιούστον ανακοίνωσαν τον Αύγουστο ότι θα πλήρωναν 100 δολάρια σε κάθε άνθρωπο που θα έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου για την Covid-19, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις πολιτειακές και τις τοπικές αρχές να δίνουν χρήματα για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

Pfizer και BioNTech ζητούν έγκριση εμβολίου τους για παιδιά 5-11 ετών

Η FDA έχει ορίσει την ημερομηνία της 26ης Οκτωβρίου προκειμένου ανεξάρτητοι σύμβουλοι να συναντηθούν και να συζητήσουν την αίτηση της Pfizer, καθιστώντας λίγο αργότερα δυνατή την έναρξη της χορήγησης εμβολίων σε παιδιά.
pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

BioNTech: Θα χρειαστούν νέα εμβόλια το 2022 για τις μεταλλάξεις

Ο επικεφαλής της BioNTech προέβλεψε ότι το 2022 θα υπάρχουν δύο βασικές τάσεις στα προγράμματα εμβολιασμού: ενισχυτικές δόσεις για τους εμβολιασμένους και συνεχιζόμενη πίεση να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι.
embolio, embolia, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Ασφαλή για τις εγκύους τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Για πρώτη φορά το αμερικανικό CDC τάσσεται με κατηγορηματικό τρόπο υπέρ του εμβολιασμού των εγκύων καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία πως τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ή ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα.
koronoios, Self Tests, Corona Virus, Coronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Προβληματισμός για τα κρούσματα κορονοϊού σε πλήρως εμβολιασμένους

Παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού, έχουν αναφερθεί στο Ισραήλ περιπτώσεις λοίμωξης σε άτομα που είχαν πλήρως εμβολιασθεί. Στις 39 οι περιπτώσεις ανάμεσα σε 1.497 άτομα.
Kyriakidou, Komision, Evropaiki Epitropi, Ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Τα κράτη - μέλη να επικεντρωθούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στ. Κυριακίδου, υπογράμμισε ότι το 80% των πολιτών των κρατών - μελών της ΕΕ έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, αλλά «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη».