ΓΔ: 889.02 1.11% Τζίρος: 8.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:36:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τελευταία διορία για συμφωνία στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με το «αγκάθι» των 4 δισ. ευρώ να μην επιτρέπει μέχρι στιγμής να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αρχίζουν και πάλι οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά την διακοπή των πολύωρων διαπραγματεύσεων της Παρασκευής, όπου έγινε κάθε προσπάθεια για να υπάρξει συμβιβασμός, χωρίς όμως να γεφυρωθεί το χάσμα.

Σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία όπου θα πρέπει να έχει βρεθεί συμφωνία, ενώ υπάρχει ένα «αγκάθι» 4 δισ ευρώ.

Ο Γιαν Βαν Όβερντβελντ, πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού δήλωσε: «Έχουμε κάνει πρόοδο στις συνομιλίες μέχρι τώρα. Δυστυχώς αυτό δεν έχει υπάρξει αρκετό για να βρούμε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2020, που είναι η τελευταία χρονιά του παρόντος Πολυεθνικού Οικονομικού Πλαισίου. Όπως όλα δείχνουν, περισσότερα από 4 δισ ευρώ θα παραμείνουν αναξιοποίητα το 2020. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ διεξοδικά πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το γεγονός, δεδομένου τις πολλές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ. Πιστεύουμε πως το διάλλειμα που υπήρξε στις συζητήσεις θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό. Πιστεύουμε στην καλή διάθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η Μόνικα Χολμάιερ, που είναι η κύρια εισηγήτρια της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό από την πλευρά της σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να βρούμε μια θετική λύση στις προτεραιότητες που υπάρχουν, όπως η κλιματική αλλαγή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η νεολαία. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να έχουμε την λύση την Δευτέρα».

Αν η Επιτροπή αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία σε κοινό κείμενο μέσα στην περίοδο των 21 ημερών που τελειώνει σήμερα τα μεσάνυχτα, τότε ένα νέο σχέδιο Προϋπολογισμού θα πρέπει να κατατεθεί από την Κομισιόν. Αν η επιτροπή συμφωνήσει μέχρι τα μεσάνυχτα, τότε το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουν 14 ημέρες για να εγκρίνουν την συμφωνία σε ένα κοινό κείμενο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς- Γκερτ Πέτερινγκ σημείωσε πως πρέπει να να υπάρξει απάντηση εάν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία της ΕΕ για τις κινήσεις της Ρωσίας στα σύνορα με Ουκρανία

Η Κομισιόν παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία με τον εκπρόσωπό της να αναφέρει πως οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί είναι αρκετά ανησυχητικές.
Volvo, Electric Cars, Ilektrika aytokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση του δικτύου γρήγορης φόρτισης ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, από τους 225.000 δημόσιους φορτιστές που υπάρχουν στην ΕΕ για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μόλις οι 25.000 είναι ταχείας φόρτισης.