ΓΔ: 2481.33 0.88% Τζίρος: 336.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
σημαία της Ιταλίας

Ιταλία: Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών - Εκλέγει δήμαρχο η Ρώμη

Οι μεγαλύτερες πόλεις στις οποίες εκλέγεται δήμαρχος είναι η Ρώμη, η Τεργέστη και το Τορίνο. Στην Τεργέστη στον πρώτο γύρο, πριν δύο εβδομάδες, προβάδισμα είχε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Ρομπέρτο Ντιπιάτσα.

Σήμερα και αύριο διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των ιταλικών δημοτικών εκλογών. Καλούνται να προσέλθουν και πάλι στις κάλπες πέντε εκατομμύρια πολίτες, σε εξήντα πέντε πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας. Σήμερα, μπορεί κανείς να ψηφίσει μέχρι τις 11 το βράδυ, τοπική ώρα, ενώ αύριο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.

Οι μεγαλύτερες πόλεις στις οποίες εκλέγεται δήμαρχος είναι η Ρώμη, η Τεργέστη και το Τορίνο. Στην Τεργέστη στον πρώτο γύρο, πριν δύο εβδομάδες, προβάδισμα είχε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, ενώ στο Τορίνο ο κεντροαριστερός Στέφανο Λο Ρούσο.

Η αναμέτρηση που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, φυσικά, είναι εκείνη της ιταλικής πρωτεύουσας.

Στον πρώτο γύρο, ο Ενρίκο Μικέτι, υποψήφιος της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, έλαβε το 30,1% των ψήφων. Ο κεντροαριστερός πρώην υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι το 27%.

Τις περασμένες ημέρες δεν πραγματοποιήθηκαν γκάλοπ, αλλά ο Γκουαλτιέρι μπορεί να ευνοηθεί από τη στήριξη του επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε. Παράλληλα, και ο αυτόνομος, κεντρώος υποψήφιος Κάρλο Καλέντα - o οποίος στον πρώτο γύρο έλαβε ποσοστό 19,8%- δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον πρώην υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης Κόντε.

Η απερχόμενη δήμαρχος των Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, τέλος (η οποία, πριν δεκαπέντε ημέρες δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 19% των ψήφων) είπε ξεκάθαρα ότι δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο υποψήφιους, διότι «οι ψηφοφόροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και να κάνουν ανεπηρέαστα την επιλογή τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή συνεδρίαση Βουλής και Ιταλικής Γερουσίας για Τουρκία – Μπακογιάννη: Δεν αγνοούμε τις εξελίξεις

Ελλάδα και Ιταλία επιβεβαίωσαν τον στρατηγικό τους ρόλο ως πυλώνες σταθερότητας στη Μεσόγειο, κατά τη συνάντηση επιτροπών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων των δύο χωρών, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας τους στις σύγχρονες προκλήσεις.
Θερμόμετρο καύσωνα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Πέντε θάνατοι από καύσωνα σε 24 ώρες

Πέντε θύματα άφησε στην Ιταλία το νέο κύμα καύσωνα, με 25 πόλεις σε ύψιστο συναγερμό. Από αύριο αναμένονται ισχυρές βροχές στα βόρεια. Μουσεία, γυμναστήρια και πολιτιστικά κέντρα λειτουργούν δωρεάν ως καταφύγια δροσιάς.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: «Δεν έχω αντιαμερικανική στάση ούτε ήμουν υποταγμένη»

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε πως δεν είναι αντιαμερικανίδα, ούτε υπήρξε ποτέ υποταγμένη, επισημαίνοντας τη σημασία της ενότητας της Δύσης. Σχολιάζοντας δηλώσεις του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε την ανάγκη σαφούς ενημέρωσης και προσοχής.
Ελικόπτερο διάσωσης Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Αγνοείται στη λίμνη Βίκο ο σύζυγος υπουργού

Ο σύζυγος της Ιταλίδας υπουργού Οικογένειας, Λουίτζι Καβαλάρι, αγνοείται στη λίμνη Βίκο, 80 χλμ. από τη Ρώμη, αφού έπεσε από βάρκα όπου βρισκόταν με τη σύζυγό του. Δεν έχει διευκρινιστεί πώς βρέθηκε στο νερό.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Η ιταλική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των ΗΠΑ, και υπογραμμίζει τη σημασία της εκεχειρίας και της διαρκούς ειρήνης. Η Ιταλία δηλώνει πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ο Αούν επικροτεί τις γαλλοϊταλικές προσπάθειες για νέο συνασπισμό

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, χαιρέτισε τις προσπάθειες Γαλλίας και Ιταλίας για τη δημιουργία πολυεθνικού συνασπισμού που θα αντικαταστήσει τη δύναμη του ΟΗΕ, η οποία λήγει το 2026, τονίζοντας τη στήριξη στη σταθερότητα της χώρας.