ΓΔ: 879.35 0.01% Τζίρος: 14.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
Φωτο: Shutterstock

Πιέζει η Ρωσία τη Γερμανία για γρήγορη πιστοποίηση του Nord Stream 2

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ τόνισε ότι αν οι γερμανικές αρχές θέλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πιστοποίησης νωρίτερα από τις 8/1, αυτό θα είναι προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε σήμερα τις γερμανικές αρχές να πιστοποιήσουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 πριν από την προθεσμία της 8ης Ιανουαρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«O αγωγός λοιπόν κατασκευάστηκε. Η πρώτη γραμμή γέμισε με αέριο, απέμεινε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση. Ξεκινάω από το ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής. Για τη διαδικασία (πιστοποίησης) απέμειναν τέσσερις μήνες. Το deadline, όπως λένε, είναι στις 8 Ιανουαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι αν οι γερμανικές αρχές θέλουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία πιστοποίησης νωρίτερα, αυτό θα είναι προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Η στάση της Ρωσίας, που επιβεβαίωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της Μόσχας είναι να πιέσει την Ευρώπη για τον χρόνο και τον τρόπο λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2, παρά να συμβάλει στην εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης έγινε απολύτως σαφής χθες, σε μια κρίσιμη δημοπρασία χωρητικότητας αγωγών φυσικού αερίου.

Όπως ανέφεραν οι Financial Times, στη δημοπρασία δεν καταγράφηκε αύξηση της χωρητικότητας που έκλεισε η Gazprom στους αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία και την Πολωνία. «Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας ήταν πανομοιότυπα με αυτά του προηγούμενου μήνα. Να αναμένετε σταθερές ροές για τον Νοέμβριο» από τη Ρωσία, όπως ανέφερε στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας ICIS.

Η ρωσική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει, μέσω του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ότι για να προσφέρει πρόσθετες ποσότητες η Gazprom απαιτούνται νέα συμβόλαια με τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «βλάκες» τα στελέχη της Κομισιόν που εισηγήθηκαν τη μετάβαση από τα πολυετή συμβόλαια με την Gazprom στην προμήθεια αερίου από τη spot αγορά.

Επιπλέον, από τη Μόσχα έχει δηλωθεί ότι ένας τρόπος για να ξεπερασθεί η κρίση στην Ευρώπη είναι να λειτουργήσει άμεσα και υπό τον έλεγχο της Gazprom ο αγωγός Nord Stream 2, που θα φέρνει αέριο απευθείας στη Γερμανία και η Ρωσία θέλει να τον χρησιμοποιήσει όχι μόνο ως οικονομικό εργαλείο εδραίωσης της θέση της στην αγορά φυσικού αερίου, αλλά και για να κόψει τις ροές αερίου μέσω Ουκρανίας, ενισχύοντας την πίεση στη χώρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αμφιλεγόμενος αγωγός Nord Stream 2 γεμίζει με φυσικό αέριο

Σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει τις ενεργειακές της προμήθειες ως πολιτικό όπλο, η γερμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα σε εθνικό επίπεδο και ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία υπέγραψε νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Η συμφωνία από ρωσικής πλευράς υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ και προβλέπει ότι η εταιρεία θα προμηθεύει την Ουγγαρία με 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως για 15 χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Τα αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για 100 και πλέον χρόνια

«Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Ρωσία είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Και με τα αποθέματα αυτά δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στα προσεχή εκατό χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom.