ΓΔ: 880.21 0.11% Τζίρος: 1.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:45:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατάθεση στη Γερουσία για υποκλοπή αμερικανικών πνευματικών δικαιωμάτων

Σήμερα θα γίνει η δημόσια κατάθεση ενός ανώτερου αξιωματούχου του FBI στην Γερουσία, για το σοβαρό ζήτημα της υποκλοπής αμερικανικών πνευματικών δικαιωμάτων από την Κίνα, κατά την τελευταία 20ετία.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ αντέδρασαν πολύ αργά, καθώς το Πεκίνο προσέλαβε ερευνητές που είχαν την έδρα τους σε αμερικανικό έδαφος για την μεταφορά περιεχομένου πνευματικής ιδιοκτησίας από αμερικανικά εργαστήρια, αφήνοντας τους φορολογούμενους στις ΗΠΑ να χρηματοδοτούν ακούσια την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, αλλά και των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, σύμφωνα με την Γερουσία των ΗΠΑ.

Η Μόνιμη Υπό-Επιτροπή Ερευνών της Γερουσίας δημοσιοποίησε μία αναφορά 105 σελίδων στην οποία φαίνεται ότι η Κίνα άρχισε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 την ανταλλαγή μισθών, κονδυλίων έρευνας, αλλά και της εγκατάστασης εργαστηρίων, όπως και την παροχή άλλων κινήτρων (σε αντάλλαγμα) για πληροφορίες από πανεπιστημιακά εργαστήρια των ΗΠΑ, αλλά και άλλους φορείς έρευνας, η πλειοψηφία των οποίων ελάμβανε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Καθώς η Κίνα προσέλαβε κατά την τελευταία 20ετία ειδικούς στην έρευνα, οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα υψηλής αξίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες απέτυχαν να αντιδράσουν επιτυχώς και όπως θα έπρεπε.

Σύμφωνα με την ίδια αναφορά, το FBI για παράδειγμα δεν αντέδρασε δυναμικά, παρά μόνο από τα μέσα του 2018.

Καθώς καταγράφηκε κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αλλά και για ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη Νότια Σινική Θάλασσα, η Ουάσινγκτον αντιπαραθέτει το επιχείρημα ότι η Κίνα χρησιμοποίησε μερικές φορές, παράνομες μεθόδους για την απόκτηση δεδομένων τεχνολογικής προόδου αποφασιστικής σημασίας.

Σε μία περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της αναφοράς, ένας μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πλαίσιο του προγράμματος της Κίνας “Thousands Talents Plan” αφαίρεσε περισσότερους από 30.000 ηλεκτρονικούς φακέλους. Μεταξύ αυτών, παρουσιάσεις, εργασίες τεχνικών δεδομένων, στοιχεία έρευνας και διαγράμματα, πριν από την επιστροφή του επιστήμονα στην Κίνα.

Σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων, μία εκπρόσωπος του FBI δήλωσε ότι ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του, θα καταθέσει σήμερα για την αναφορά σε δημόσια ακρόαση που θα πραγματοποιηθεί στην Γερουσία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

china-australia-investments
ΔΙΕΘΝΗ

Για οικονομικό πόλεμο κατά της Αυστραλίας κατηγορούν την Κίνα οι ΗΠΑ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντάσσονται επιπλέον 12 κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».