ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Goldman Sachs: Πλησιάζει το τέλος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να «αναπνεύσει» το 2020 καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που έχει «πληγώσει» τις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δείχνει να αποκλιμακώνεται.

Αναμένεται να αποκλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου μέσα στο 2020, και να σταματήσει η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι δασμοί που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές των κινεζικών προϊόντων, δείχνουν να έχουν κορυφωθεί όπως αναφέρει η Goldman Sachs.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν τις δυο χώρες να οδηγούνται σε μια προσωρινή συμφωνία και οι προσδοκίες που υπάρχουν για μια εκτεταμένη ανακωχή δείχνουν πως η επιβράδυνση θα σταματήσει και θα υπάρξει όφελος για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει σε σημείωμα του ο επικεφαλής της ομάδας αναλυτών της Goldman Sachs Τζαν Χατζιους (Jan Hatzius). Αυτό φυσικά προϋποθέτει πως δεν θα υπάρχει νέα ένταση με τους δασμούς.

Ο εμπορικός πόλεμος αφαιρεί περίπου 0,5% από την ανάπτυξη της οικονομίας τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs. Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε καθοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, με τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ να επιβραδύνονται ακόμα περισσότερο το τρίτο τρίμηνο στο 6%, ενώ παρά τις προσπάθειες από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της χώρας, η ανάπτυξη αναμένεται να πέσει ακόμα χαμηλότερα το 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Εντάσσονται επιπλέον 12 κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».