ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Black list
Φωτο: ΑΠΕ

ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα η ισραηλινή NSO που ανέπτυξε το λογισμικό Pegasus

Αυτή η μαύρη λίστα περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Η NSO Group εισήχθη στη λίστα με την αιτιολογία ότι θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόσθεσε την NSO Group, την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, στην μαύρη λίστα του με την αιτιολογία ότι η εταιρεία θέτει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η NSO βρέθηκε στο επίκεντρο αυτό το καλοκαίρι μετά τις αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως από έρευνες μιας κοινοπραξίας 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης ότι το Pegasus φέρεται να επέτρεπε την κατασκοπεία σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών, ακόμη και αρχηγών κρατών, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτά τα προγράμματα υπολογιστών «έδωσαν τη δυνατότητα σε ξένες κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην καταστολή πέρα από τα σύνορά τους (...) για να φιμώσουν κάθε αντίθετη φωνή», υπογραμμίζουν οι αμερικανικές αρχές σε ανακοίνωση.

Αντιδρώντας η NSO δήλωσε «άναυδη» από την απόφαση. «Ο όμιλος NSO είναι άναυδος από την απόφαση» των ΗΠΑ και «θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι αυτή η απόφαση θα αλλάξει», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στα προάστια του Τελ Αβίβ, διαβεβαιώνοντας ότι η ισραηλινή εταιρεία έχει έναν «αυστηρό χάρτη δεοντολογίας που βασίζεται στις αμερικανικές αξίες».

Το υπουργείο έθεσε επίσης στην μαύρη λίστα του μια άλλη ισραηλινή εταιρεία (Candiru), μια ρωσική εταιρεία (Positive technology) και μια εταιρεία της Σιγκαπούρης (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο για να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό», σημείωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Αυτή η μαύρη λίστα περιορίζει τις εμπορικές συναλλαγές με εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: «Ανακριβείς» οι επικρίσεις των ΗΠΑ για τα πλήγματα στη Συρία

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραελ Κατς επέκρινε τον Αμερικανό διπλωμάτη Τομ Μπάρακ για τη στάση του απέναντι σε ισραηλινό πλήγμα στη Συρία, σημειώνοντας πως οι αμερικανικές Αρχές είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων.
Τζάρεντ Κούσνερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κούσνερ θα συναντηθεί σήμερα με τον Νετανιάχου μετά από συνομιλίες με Χαμάς

Ο Τζάρεντ Κούσνερ αναμένεται να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα, το οποίο ο Νετανιάχου έχει ήδη απορρίψει, ενώ η Χαμάς το αποδέχτηκε υπό όρους απόσυρσης.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ κατά Χάρβαρντ για τις διαδηλώσεις Ισραήλ

Ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης απέρριψε την αγωγή της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Χάρβαρντ για ανοχή σε αντισημιτικές ενέργειες υπέρ Παλαιστινίων, κρίνοντας πως δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος κύκλος συνομιλιών Ισραήλ-Λιβάνου στη Ρώμη στις αρχές Σεπτεμβρίου

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν νέο γύρο συνομιλιών Ισραήλ-Λιβάνου στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Ρώμη, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σε Βηρυτό, Ιερουσαλήμ και Ουάσινγκτον. Υπάρχει ικανοποίηση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ακυρώνει προγραμματισμένους βομβαρδισμούς στο Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ ανέστειλαν νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, μετά από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και γειτονικών χωρών, με όρο ταχεία συμφωνία. Προειδοποίησε για χτύπημα άνευ προηγουμένου αν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ισραήλ ακύρωσαν επίθεση μετά από αίτημα του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν, ύστερα από σχετικό αίτημα της Τεχεράνης και άλλων χωρών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις.