ΓΔ: 2285.35 0.79% Τζίρος: 27.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:13:43
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
Το κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να φύγουν από την Αιθιοπία

Οι ΗΠΑ συνέστησαν αυτόν τον μήνα στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Αιθιοπία το συντομότερο δυνατόν και προσέφεραν «δάνεια επαναπατρισμού» σε όσους δεν διαθέτουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για το ταξίδι τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αιθιοπία να φύγουν αμέσως από τη χώρα αυτή, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει να διευκολύνει την απομάκρυνσή τους με στρατιωτικά ή εμπορικά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ συνέστησαν αυτόν τον μήνα στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Αιθιοπία το συντομότερο δυνατόν και προσέφεραν «δάνεια επαναπατρισμού» σε όσους δεν διαθέτουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι τους.

«Δεν υπάρχουν σχέδια να σταλούν αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην Αιθιοπία για να διευκολύνουν την εκκένωση ή να επαναλάβουν την επιχείρηση που κάναμε πρόσφατα στο Αφγανιστάν, η οποία ήταν, για πολλούς λόγους, μια μοναδική περίπτωση» ανέφερε σε δημοσιογράφους ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 1.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους από το Τιγκράι, τέθηκαν υπό κράτηση σε διάφορες πόλεις όλης της Αιθιοπίας την περασμένη εβδομάδα. Η Αιθιοπία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 2 Νοεμβρίου, έναν χρόνο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (TPLF), το πολιτικό κόμμα που ελέγχει την περιοχή Τιγκράι.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες επιτρέπει τη σύλληψη και κράτηση υπόπτων χωρίς δίκη, καθώς και τις έρευνες σε σπίτια χωρίς ένταλμα.

Ένα άλλο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής, ο Ολουσέγκουν Ομπασάντζο, σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αιθιοπία εντός των επόμενων ημερών. Οι ΗΠΑ θα συμβουλευτούν τους εταίρους τους για να διαπιστώσουν πώς μπορούν να στηρίξουν τις προσπάθειες του Ομπασάντζο και αν έχει νόημα να επιστρέψει στην Αιθιοπία και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζέφρι Φέλτμαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Σι Τζινπίνγκ προς ΗΠΑ: Η Κίνα θα παραμείνει ανοιχτή σε αμερικανικές επιχειρήσεις

Ο Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε αμερικανικές επιχειρήσεις στο Πεκίνο ότι η Κίνα θα παραμείνει ανοιχτή στον κόσμο και προσβλέπει σε ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τράμπ, Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Σι προς Τραμπ: Προσοχή για αποφυγή σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας στην Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι εσφαλμένος χειρισμός του ζητήματος της Ταϊβάν από τις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαράθεση ή ακόμα και σύγκρουση με την Κίνα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δεσμεύεται για «λαμπρό μέλλον» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον Σι Τζινπίνγκ για «υπέροχο μέλλον» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ξεκινώντας τη σύνοδο κορυφής, με φόντο εντάσεις και διενέξεις. Δήλωσε τιμή που είναι φίλος του και προέβλεψε καλύτερη συνεργασία.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρούμπιο καλεί την Κίνα να συμβάλει στη σταθερότητα στο Ορμούζ

Η Ουάσινγκτον προσβλέπει στη βοήθεια της Κίνας για την εξομάλυνση της κρίσης στο Στενό του Ορμούζ, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, ενώ ο ίδιος και ο πρόεδρος Τραμπ συμμετέχουν σε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Χόλιγουντ: 2 χρόνια φυλακή σε παραγωγό για κεταμίνη στον Μάθιου Πέρι

Πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για τη διακίνηση κεταμίνης προς τον Μάθιου Πέρι, πρωταγωνιστή των «Φιλαρακιών», που βρέθηκε νεκρός το 2023 από υπερβολική δόση του ισχυρού ηρεμιστικού.