ΓΔ: 1220.89 1.54% Τζίρος: 148.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέους κανόνες για τον περιορισμό της αποψίλωσης πρότεινε η Κομισιόν

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Β. Σινκεβίσιους, οι νέοι κανόνες αναμένεται να οδηγήσουν στη μείωση περίπου 32 εκατ. μετρικών τόνων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ετησίως.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα νέους κανόνες για τον περιορισμό της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών. Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες θα εγγυώνται ότι τα προϊόντα που αγοράζουν, χρησιμοποιούν και καταναλώνουν οι πολίτες της ΕΕ στην αγορά της ΕΕ δεν συμβάλλουν στην παγκόσμια αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο κύριος μοχλός της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών είναι η επέκταση της γεωργικής γης, η οποία συνδέεται με την παραγωγή αγαθών που εισάγει η ΕΕ, όπως σόγια, βοδινό κρέας, φοινικέλαιο, ξύλο, κακάο και καφές, καθώς και ορισμένα από τα παράγωγά τους προϊόντα (δέρμα, σοκολάτα και έπιπλα).

Βάσει του κανονισμού, οι εταιρείες εισαγωγής θα πρέπει να συλλέγουν ακριβή δεδομένα από τον τόπο παραγωγής, για να διασφαλίσουν ότι οι πρώτες ύλες που διακινούνται στην Ευρώπη δεν προέρχονται από εκτάσεις που αποψιλώθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν παραβιάζουν τους κανόνες της χώρας παραγωγής. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει ένα σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης για τις χώρες και το επίπεδο κινδύνου υποβάθμισης των δασών που οφείλεται στα βασικά προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Βιρτζίνιους Σινκεβίσιους, η αποψίλωση των δασών αντιπροσωπεύει το 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και οι νέοι κανόνες αναμένεται να οδηγήσουν στη μείωση περίπου 32 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών στην ατμόσφαιρα, ετησίως.

Από το 1990 ως το 2020, έχουν καταστραφεί 420 εκατομμύρια εκτάρια δάσους - μια έκταση μεγαλύτερη από την ΕΕ, τονίζει η Επιτροπή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Στόχος ο περιορισμός των εκπομπών POP από τα απόβλητα

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, οι έμμονοι οργανικοί ρύποι (POP) είναι χημικές ουσίες με τοξικές ιδιότητες που παραμένουν στο περιβάλλον για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυροί κυκλώνες με ταχύτητες ρεκόρ έπληξαν την Αυστραλία

Ο κυκλώνας Ίλσα, ο οποίος κατατάσσεται στην κατηγορία 5, που είναι η πιο υψηλή, έφτασε πάνω από την στεριά κοντά στο χωριό Πάρντου, στον Ινδικό Ωκεανό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.
Plastiko, Potiri, Kafes
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες οδηγίες από Κομισιόν για μείωση χρήσης πλαστικών συσκευασιών

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την επιβολή των προτεινόμενων μέτρων μέχρι το 2030 θα έχουν μειωθεί οι εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα από τις συσκευασίες σε 43 εκατ. τόνους από 66 εκατ. τόνους.