ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αμφιβολίες ότι θα καλυφθεί το κοινωνικό πρόγραμμα Μπάιντεν από φόρους

Το Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου αναφέρει πως θα αυξηθεί το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 367 δισ. δολάρια μέσα σε μία δεκαετία καθώς δεν εκτιμά ότι θα αποτραπεί η φοροδιαφυγή στις ΗΠΑ με τους νέους εντατικούς ελέγχους.

Αμφιβολίες για το πόσα χρήματα θα εισπραχθούν από την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Φορολογίας Εισοδήματος των ΗΠΑ (IRS) και την κλιμάκωση των φορολογικών ελέγχων στις ΗΠΑ καθώς οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε διαμάχη με το Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) για την πολυαναμενόμενη έκθεση οικονομικών δαπανών και κόστους των σχεδίων τους.

Όπως αναφέρει το Politico, τα μέλη του Κογκρέσου και ο Λευκός Οίκος επιθυμούν να καταγράψουν έσοδα 400 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό δαπανών για το κοινωνικό νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένων και 240 δισ. δολαρίων που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από την αύξηση του αριθμού των ελέγχων στις εταιρικές κοινοπραξίες, αλλά και τους πλούσιους.

Με έναν ακόμη πιο αμφιλεγόμενο τρόπο, οι ίδιοι επιθυμούν να εγγράψουν ποσό 160 δισ. δολαρίων από φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε φορολογικό έλεγχο, αλλά για τους οποίους υποστηρίζουν ότι θα δουν το IRS μπροστά τους και θα αποφασίσουν ότι δεν αξίζει πλέον να φοροδιαφεύγουν ή να παραπλανούν τις αρχές, σχετικά με τη φορολογία τους.

Το Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) συμφωνεί ότι η ενίσχυση της επιβολής του νόμου θα αποτρέψει μερικούς από τους εν δυνάμει φοροφυγάδες, αλλά αναφέρει ότι το αποτέλεσμα θα είναι μέτριο, μερικώς επειδή το ίδιο γραφείο εκτιμά ότι όσοι παρανομούν συστηματικά και δεν καταβάλλουν φόρους, είναι λιγότερο πιθανό να εκφοβιστούν από τις φορολογικές υπηρεσίες.

«Υπάρχουν και άλλες αναλύσεις που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ιδέα της αποτροπής της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το IRS κάνει περισσότερους ελέγχους, τότε θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα για την φορολογία τους», όπως δήλωσε ο Φίλιπ Σουάγκελ διευθυντής του IRS στη διάρκεια μιας διαδικτυακής ενημέρωσης που έγινε μέσα στην εβδομάδα.

Το CBO αναμένονταν ότι θα δημοσιοποιούσε χθες, Πέμπτη, μία εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία, το σχέδιο για την αναβάθμιση του IRS και την κλιμάκωση των φορολογικών ελέγχων θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στην περιοχή των 150 δισ. δολαρίων μέσα σε μία δεκαετία. Το ποσό αυτό των εσόδων είναι μικρότερο από το 50% των εσόδων που ελπίζουν ότι θα επιτύχουν να εισπράξουν οι Δημοκρατικοί. Σύμφωνα με το CBO, η νομοθεσία θα αυξήσει το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά 367 δισ. δολάρια μέσα σε μία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν επιπλέον έσοδα μέσω της βελτίωσης της είσπραξης φόρων από την εφορία.

Αισιοδοξία Γέλεν για κάλυψη των δαπανών

H υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ένας συνδυασμός εκτιμήσεων που έχει γίνει από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), την Κοινή Επιτροπή Φορολογίας και το υπουργείο Οικονομικών έδειξε ότι το νομοσχέδιο των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών για το κλίμα του 1,75 τρισ. δολαρίων «θα αποπληρώσει πλήρως τις δαπάνες του».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Γέλεν η νομοθεσία «Build Back Better» θα μειώσει το αμερικανικό χρέος στη διάρκεια του χρόνου, με έσοδα μεγαλύτερα των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα διασφαλίσει ότι πλούσιοι Αμερικανοί και οι μεγάλες εταιρικές κοινοπραξίας θα πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι η αύξηση των χρηματοδοτήσεων για την Υπηρεσία Ελέγχου Εισοδήματος των ΗΠΑ, για τη λήψη αυστηρών μέτρων κατά όσων δεν πληρώνουν τους φόρους τους θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η διάσταση αυτή δεν περιλαμβάνεται πλήρως στην ανάλυση του CBO, το οποίο συμπεραίνει ότι η νομοθεσία δεν συγκεντρώνει αρκετά έσοδα για την κάλυψη του κόστους των δαπανών που προβλέπει.

Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων προώθησαν χθες, Πέμπτη, το κοινωνικό νομοσχέδιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν, παρά την πρόβλεψη του CBO για την αύξηση του ελλείμματος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 220 έναντι 211 ενέκρινε τον κανόνα για τη συζήτηση του νομοσχεδίου ανοίγοντας το δρόμο για την πραγματοποίηση μιας ψηφοφορίας που τελικά μετατίθεται για σήμερα, σύμφωνα με τους ηγέτες των Δημοκρατικών στο ίδιο νομοθετικό σώμα. Το νομοσχέδιο δεν υποστήριξαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

blinken-mplinken
ΔΙΕΘΝΗ

Στην σκιά των απειλών της Άγκυρας η συνάντηση Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ - Τουρκίας», με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που χαρακτηρίζονται από ζωηρές εντάσεις τα τελευταία χρόνια.