ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
Shutterstock

Κέρδη - ρεκόρ λόγω έκρηξης στις τιμές φυσικού αερίου για τη Gazprom

Τα κέρδη της εταιρείας έφθασαν στο επίπεδο των 581,8 δισ. ρουβλιών (7,8 δισ. δολαρίων) το γ' τρίμηνο φέτος, έναντι, όμως, ζημιών ύψους 251 δισ. ρουβλιών το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα τριμηνιαία καθαρά κέρδη ρεκόρ ύψους 581,8 δισεκ. ρουβλίων (7,8 δισεκ. δολαρίων) για το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που αντανακλά τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, ενώ ανέφερε ότι αναμένει ακόμα υψηλότερα κέρδη τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Οι τιμές αερίου έχουν καταγράψει άλμα λόγω της περιορισμένης προσφοράς εν μέσω ευρείας οικονομικής ανάκαμψης -- σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη, βασική πηγή εσόδων για την Gazprom. Ορισμένοι πολιτικοί και ειδικοί έχουν κατηγορήσει την ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρία ότι δεν παρέχει επαρκείς ποσότητες αερίου για να αποκλιμακωθεί η κρίση. Η εταιρία υποστηρίζει ότι τηρεί όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την τροφοδοσία.

Τα κέρδη ρεκόρ καταγράφηκαν αφού η εταιρία σημείωσε ζημίες 251 δισεκ. ρουβλίων το τρίτο τρίμηνο του 2020. Τα προηγούμενα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη, σχεδόν στα 536 δισεκ. ρούβλια, καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2019.

«Προφανώς η τιμή των προμηθειών μας προς την Ευρώπη θα είναι σημαντικά υψηλότερη το τέταρτο τρίμηνο, το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο στα ετήσια αποτελέσματα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Φάμιλ Σαντίγκοφ.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή αερίου της στην Ευρώπη και άλλες περιοχές κατέγραψε άλμα στα 313,40 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το τρίτο τρίμηνο από 117,2 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την Gazprom, τα έσοδά της για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν στα 2,4 τρισεκ. ρούβλια, επίσης τριμηνιαίο επίπεδο ρεκόρ, από 1,4 τρισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας η Gazprom

Η ρωσική εταιρεία υποστηρίζει ότι οι μειωμένες ροές οφείλονται σε προβλήματα στη μία πύλη εισόδου του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ, με την Ουκρανία να απαντά ότι μπορεί να υπάρξει ανακατεύθυνση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες ενεργειακές εταιρείες σκέφτονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε χθες, Τετάρτη, την Πολωνία και τη Βουλγαρία ότι θα σταματήσει να τους προμηθεύει αέριο αφού δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Μόσχας να πληρώνουν σε ρούβλια.