ΓΔ: 867.8 0.98% Τζίρος: 88.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέα εποχή στην ενέργεια με μεγάλες συμφωνίες για ρεύμα από ανανεώσιμες

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες για αγορά ηλιακής και αιολικής ενέργειας από βιομηχανίες με μεγάλη κατανάλωση έχουν φθάσει σε ιστορικό υψηλό για την Ευρώπη, εμφανίζοντας άνοδο 70% σε ετήσια βάση το 2021.

Με το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί στρέφονται στο κλείσιμο μακροχρόνιων συμβολαίων με παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αυτού του είδους της συμφωνίες να αποτελούν μία από τις βασικές επιλογές κυρίως των ευρωπαϊκών εταιρειών. 

Σύμφωνα με στοιχεία της RE-Source, οι επιχειρηματικές συμφωνίες για αγορά ηλιακής και αιολικής ενέργειας έχουν φθάσει σε ιστορικό υψηλό για την Ευρώπη, εμφανίζοντας άνοδο 70% σε ετήσια βάση το 2021. Οι συμφωνίες αφορούν αγορά 6,1 GWh από 3,6 GWh το 2020. Έτσι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην ενεργειακή αγορά, ενώ ταυτόχρονα οι υπόλοιποι όμιλοι πέραν των οικονομικών ωφελειών από αυτές τις συμφωνίες, επιτυγχάνουν και μέρος της υποχρεωτικής «πράσινης» μετάβασης, ευθυγραμμισμένοι με τις επιταγές της ΕΕ. 

Η ενεργειακή κρίση με την οποία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η Γηραιά Ήπειρος σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ανάγκασε αρκετούς κολοσσούς, από τον χημικό όμιλο BASF έως και την εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων CF Industries Holdings να μειώσουν την παραγωγή τους. Ενώ τα προβλήματα αναμένεται ότι θα συνεχιστούν με τα προθεσμιακά συμβόλαια ενέργειας σε γαλλική και γερμανική αγορά να φθάνουν σε νέα ρεκόρ. 

«Έκρηξη» στις συμφωνίες αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη

 

«Αρκετές εταιρείες βρέθηκαν ακόμη και σε κατάσταση πανικού», σημειώνει ο Φίλιπ Ντόμινι, επικεφαλής της ειδικής ενεργειακής μονάδας της Ernst & Young, μέσω της οποίας μία εταιρεία μπορεί να κλείσει συμφωνίες προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ και συμπληρώνει «ένας από τους λόγους αύξησης των συμφωνιών ήταν το κόστος, με αιολική και ηλιακή ενέργεια να είναι πολύ πιο φθηνές» από τις παραδοσιακές ενεργειακές μορφές των ορυκτών καυσίμων. 

Όπως είναι φυσικό η αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε αντίστοιχη πορεία και τις τιμές αυτών των συμφωνιών, με όσες αφορούν ηλιακή και αιολική ενέργεια να ενισχύονται 7% στο γ’ τρίμηνο, επισημαίνει η LevenTen Energy. Πρόκειται όμως για κόστος πολύ πιο χαμηλό σε σύγκριση με αυτό που ισχύει ένα οι εταιρείες στραφούν στην αγορά spot, με τις τιμές σε γερμανική και γαλλική αγορά να έχουν υπερτριπλασιαστεί από την αρχή του 2021. 

«Για όλους τους πελάτες –μεγάλους ή μικρούς– που θέλουν να διασφαλίσουν ότι έχουν σταθερή τιμή, η λύση είναι να υπογράψουν συμβόλαια», σημείωσε ο Κρίστιαν Ρίνινγκ – Τόνεσεν, επικεφαλής της  νορβηγικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Statkraft AS και προσέθεσε ότι όσοι επιλέγουν την αγορά spot το πιθανότερο είναι να βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις το επόμενο διάστημα. 

Το χαμηλό κόστος αιολικής και ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, μετατρέπει τις ΑΠΕ σε πιο φθηνή  πηγή ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και η αύξηση των τιμών των υλικών για την κατασκευή ανεμογεννητριών ή φωτοβολταϊκών που καταγράφεται φέτος αν και οδήγησε σε αντίστοιχη ενίσχυση και των τιμών τους, αυτές παραμένουν πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με τις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η ζήτηση για εταιρικές συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δεχθεί ώθηση λόγω της επιλογής της από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Amazon.com και Google. Οι τεχνολογικοί όμιλοι χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενες από ανανεώσιμες πηγές ώστε να διατηρούν τα κέντρα δεδομένων τους σε λειτουργία και να επιτύχουν τους «πράσινους» στόχους που έχουν θέσει. 

Μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών η BASF έχει συνάψει τις περισσότερες συμφωνίες καθαρής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, ενώ ο γεωργικός κολοσσός Cargill συμφώνησε να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από ένα ολλανδικό αιολικό πάρκο. Η Kimberly-Clark Corp., παραγωγός των χαρτομάντιλων, συμφώνησε να αγοράσει ενέργεια από ένα αιολικό πάρκο της Βρετανίας για να καλύψει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανάπτυξη για τη Mytilineos για το 2022, τι εκτιμούν οι αναλυτές

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, σημειώνουν οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει τα εχέγγυα για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες επενδύσεις από πετρελαϊκές εταιρείες για πράσινη μετάβαση

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, με την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις ίδιες που ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Πλήγμα έως και 1% του ΑΕΠ από τον πόλεμο στην οικονομία της ευρωζώνης

Η ΕΚΤ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η επίπτωση στην ανάπτυξη θα κυμανθεί από 0,3% έως 1%. Η Citi εκτιμά ότι το ενεργειακό κόστος μπορεί να εκτιναχθεί σε 1,2 τρισ. δολ., που θα αποτελέσει νέο ρεκόρ.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα 6% για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 σε χρονιά ρεκόρ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποιεί πως ο τομέας πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε βαθιές αλλαγές καθώς το 2021οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 7% μετά την πτωτική πορεία των 2 τελευταίων ετών.