ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Βουλγαρία: Μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης ζητούν εργοδοτικές οργανώσεις

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητηθεί το πρόβλημα με την αυξημένη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μέτρα που προτείνει ο υπουργός Ενέργειας δεν λειτουργούν, όπως τονίζουν.

Εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων σε εθνικό επίπεδο ζήτησαν την κατεπείγουσα σύγκληση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ λόγω της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε η Βουλγαρική Ένωση Βιομηχανικού Κεφαλαίου (BICA).

«Τα μέτρα που προτείνει ο υπουργός Ενέργειας δεν λειτουργούν καθώς η κατάσταση έχει αλλάξει, η πρόταση για ανώτατο όριο αντιστάθμισης του ενεργειακού κόστους θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας. Η κατάσταση με την τιμή του ρεύματος για τους μη οικιακούς καταναλωτές είναι πολύ πιο απειλητική για την οικονομία μας από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Αναμένεται ότι η μέση τιμή για τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους θα υπερβεί σημαντικά αυτή του Νοεμβρίου», ανέφερε η BICA.

Η Ένωση επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι προσφορές γειτονικών ευρωπαϊκών αγορών και συναλλαγών στην αγορά «Διμερών Συμβάσεων» στο βουλγαρικό χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας για τους δύο πρώτους μήνες του 2022 ξεπερνούν τα 700 λέβα ανά μεγαβατώρα.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν αποκλείουν η μέση τιμή να ξεπεράσει τα 1.000 λέβα ανά μεγαβατώρα. «Απαιτούνται εξαιρετικά γρήγορες, επικεντρωμένες και συντονισμένες ενέργειες των κρατικών θεσμών για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολλές από τις πρωτοβάθμιες και αποφασιστικής σημασίας επιχειρήσεις να μην επαναλειτουργήσουν στις αρχές του 2022, κάτι που θα προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο», αναφέρεται στην επιστολή τους.

Το αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων απευθύνεται στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ και τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Έγκριση πακέτου μέτρων 1,1 δισ. δολάρια για την ενεργειακή κρίση

Το πακέτο που συμφωνήθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης ύψους 2 δισεκ. λέβα (1,08 δισεκ. δολαρίων), από τη μείωση φόρων στο ψωμί και τη θέρμανση.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Τι σηματοδοτεί ο IGB

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.
Finland, Finlandia
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωποι οι Φινλανδοί με πιθανές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα

Η χώρα εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της και αντιμετωπίζει την μείωση της ικανότητας εισαγωγής ενέργειας από την Σουηδία λόγω της καθυστέρησης της επαναλειτουργίας του αντιδραστήρα Ringhals 4.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Τα κλιματιζόμενα καταστήματα θα υποχρεωθούν να κλείνουν τις πόρτες

Ορισμένες πόλεις εξέδωσαν δημοτικές αποφάσεις από τα μέσα του Ιουλίου, όταν η Γαλλία επλήγη από καύσωνα, σύμφωνα με τις οποίες τα κλιματιζόμενα καταστήματα υποχρεούνται να κλείνουν τις πόρτες, επί ποινή προστίμου.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» σε αλλαγές στην αγορά ενέργειας λένε οι ρυθμιστικές αρχές

Ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης αντιτάσσεται στις προτάσεις των χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, για αποσύνδεση των τιμών του ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου.