ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Βουλγαρία: Έγκριση πακέτου μέτρων 1,1 δισ. δολάρια για την ενεργειακή κρίση

Το πακέτο που συμφωνήθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης ύψους 2 δισεκ. λέβα (1,08 δισεκ. δολαρίων), από τη μείωση φόρων στο ψωμί και τη θέρμανση.

Ένα πακέτο μέτρων ύψους 2 δισ. λέβα, με στόχο την προστασία των εταιρειών και των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα απέναντι στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ.

Το πακέτο που συμφωνήθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό περιλαμβάνει μέτρα στήριξης ύψους 2 δισεκ. λέβα (1,08 δισεκ. δολαρίων), από τη μείωση φόρων στο ψωμί και τη θέρμανση και την έκπτωση στα καύσιμα των οχημάτων έως την αύξηση των κρατικών συντάξεων και φορολογικών οφελών για νέες οικογένειες.

Το νέο πακέτο έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων που διατήρησαν τις τιμές ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά αμετάβλητες από τον περασμένο Ιούλιο.

«Τα μέτρα είναι μια ευκαιρία να στηριχθούν οι πιο ευπαθείς, που κινδυνεύουν περισσότερο από τον αντίκτυπο του πληθωρισμού…και να δοθεί ειδική εστίαση στα καύσιμα και την ενέργεια», δήλωσε ο Πέτκοφ σε δημοσιογράφους. «Το πακέτο εγγυάται ότι το επίπεδο διαβίωσης όλων των Βούλγαρων θα διατηρηθεί», δήλωσε.

Βάσει του σχεδίου, η φτωχότερη χώρα-μέλος της ΕΕ θα αυξήσει τις κρατικές συντάξεις κατά μέσο όρο περίπου κατά 20%, θα αυξήσει τα φορολογικά οφέλη για τους νέους γονείς, θα καταργήσει τον ΦΠΑ στο ψωμί και θα μειώσει τον φόρο στη θέρμανση και το φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά στο 9% για ένα χρόνο από τον από τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση θα προσφέρει επίσης έκπτωση 0,25 λέβα ανά λίτρο στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης, το υγραέριο και το μεθάνιο από τον Ιούλιο έως τα τέλη του έτους και θα καταργήσει τους έκτακτους φόρους στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το μεθάνιο.

Οι εταιρίες μεταφορών ζητούσαν έκτακτα μέτρα για να αντισταθμιστεί το υψηλό κόστος καυσίμων. Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 14,4% τον Απρίλιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η Βουλγαρία, που είδε την τροφοδοσία της φυσικό αέριο να διακόπτεται από τη Ρωσία στα τέλη Απριλίου επειδή αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, έσπευσε να αντικαταστήσει τις προμήθειες αυτές με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο και αυξημένες αποστολές από το Αζερμπαϊτζάν.

Έχει υποστηρίξει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι φθηνότερες από αυτές της ρωσικής Gazprom και έχει ζητήσει εξαίρεση από ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το πακέτο μέτρων δεν αναμένεται να αυξήσει τον στόχο του 4% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος και θα χρηματοδοτηθεί από αυξημένα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν εν μέρει από τη φορολόγηση των «επιπρόσθετων» κερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου και αερίου. Οι ακριβείς υπολογισμοί θα καθοριστούν κατά την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ασέν Βασίλεφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης ζητούν εργοδοτικές οργανώσεις

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητηθεί το πρόβλημα με την αυξημένη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μέτρα που προτείνει ο υπουργός Ενέργειας δεν λειτουργούν, όπως τονίζουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Τι σηματοδοτεί ο IGB

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.
Finland, Finlandia
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωποι οι Φινλανδοί με πιθανές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα

Η χώρα εξαρτάται από τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της και αντιμετωπίζει την μείωση της ικανότητας εισαγωγής ενέργειας από την Σουηδία λόγω της καθυστέρησης της επαναλειτουργίας του αντιδραστήρα Ringhals 4.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Τα κλιματιζόμενα καταστήματα θα υποχρεωθούν να κλείνουν τις πόρτες

Ορισμένες πόλεις εξέδωσαν δημοτικές αποφάσεις από τα μέσα του Ιουλίου, όταν η Γαλλία επλήγη από καύσωνα, σύμφωνα με τις οποίες τα κλιματιζόμενα καταστήματα υποχρεούνται να κλείνουν τις πόρτες, επί ποινή προστίμου.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» σε αλλαγές στην αγορά ενέργειας λένε οι ρυθμιστικές αρχές

Ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης αντιτάσσεται στις προτάσεις των χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, για αποσύνδεση των τιμών του ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου.