ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Μπάιντεν: Απείλησε με κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για δυναμική αντίδραση της Ουάσιγκτον σε περίπτωση περαιτέρω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο ζητά το τέλος δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.

Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η αμερικανική αντίδραση σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν σκληρή, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η επιβολή νέων κυρώσεων άνευ προηγουμένου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος» που θα μπορούσε να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις τους.

Μολαταύτα, η ρωσική πλευρά έκανε γνωστό πως ο κ. Πούτιν είναι «ικανοποιημένος» έπειτα από την 50λεπτη «σοβαρή» συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν, με τους δύο ηγέτες να αναφέρουν ότι θεωρούν πως η διπλωματία μπορεί να προσφέρει μια οδό εξόδου από την κρίση. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου όμως επέμεινε στο ότι η οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος περνάει από την «αποκλιμάκωση» στην Ουκρανία.

Η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει με «αποφασιστικό τρόπο» εάν υπάρχει «περαιτέρω εισβολή» της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο Τζό Μπάιντεν στον Β. Πούτιν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι.

Από τη δική του πλευρά, το Κρεμλίνο απαίτησε «αποτελέσματα» και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για τις «εγγυήσεις» ασφαλείας, δύο συνθήκες που πρότεινε οι οποίες επανακαθορίζουν την ισορροπία και την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, που θα εξεταστούν στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη. Για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και το τέλος των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Η ικανοποίηση των απαιτήσεων αυτών είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η όξυνση των εντάσεων, κατά την άποψη της Μόσχας, που θεωρεί ιδίως την υποστήριξη των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ στην Ουκρανία άμεση απειλή για την ασφάλεια και τα συμφέροντά της.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες γενικά έχουν κατηγορηθεί πως χειρίζονται διεθνή θέματα χωρίς να σκοτίζονται και πολύ για το πώς τα βλέπουν οι σύμμαχοί τους, επιμένουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει στενός συντονισμός με τους Ευρωπαίους και με τους Ουκρανούς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φρόντισε να συζητήσει προχθές Τετάρτη με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη μια, με τους ομολόγους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας από την άλλη. Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους είπε πως έλαβε διαβεβαιώσεις για την «πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ» για να «αντιμετωπιστεί η ρωσική επίθεση».

Σκληρές συνομιλίες στη Γενεύη

Οι δυτικοί αποκλείουν μέχρι σήμερα το να υπάρξει στρατιωτική αντίδραση σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος επέμεινε επίσης στο ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσαν «κολοσσιαίο λάθος», ανέφερε το Κρεμλίνο. Η Ρωσία και η ελίτ της υφίστανται ήδη αρκετά οικονομικά αντίποινα εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία και της καταστολής εντός της χώρας, αλλά κανένα από αυτά τα μέτρα δεν έκανε το Κρεμλίνο να αλλάξει γραμμή, τουναντίον.

Η Μόσχα άλλωστε αρνείται ότι απειλεί την Ουκρανία, παρότι προσάρτησε ήδη τμήμα της επικράτειάς της, τη χερσόνησο της Κριμαίας, το 2014, και λέει πως πρέπει να προστατευθεί έναντι της εχθρότητας των δυτικών, που υποστηρίζουν το Κίεβο στον πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό της τμήμα. Αυτοί οι τελευταίοι, παρά τις επανειλημμένες ρωσικές διαψεύσεις, θεωρείται γενικά στη Δύση πως εκτελούν διαταγές του Κρεμλίνου.

Σε μια σαφή ένδειξη πως οι συνομιλίες της 10ης Ιανουαρίου στη Γενεύη για την Ουκρανία και τη στρατηγική σταθερότητα θα είναι σκληρές, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε οποιαδήποτε «παραχώρηση». Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτηρίζουν ορισμένες ρωσικές αξιώσεις «απαράδεκτες».

Οι συνομιλίες, που θα γίνουν με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν και του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Ριάμπκοφ, θα ακολουθηθούν τη 12η Ιανουαρίου από τη συνεδρίαση του συμβουλίου NATO-Ρωσίας και τη 13η Ιανουαρίου από συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

G7: «Έγκλημα πολέμου» το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο της Κρεμεντσούκ

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους τη ρωσική επίθεση με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ. Η Γαλλία στέλνει 300 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία ενώ η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ.
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρές μάχες Ρώσων και Ουκρανών για τον έλεγχο του Τσέρνομπιλ

Οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων κρατών καταδίκασαν τον πρόεδρο Πούτιν αναφέροντας πως μπήκε στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Αυξάνεται η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στις ανατολικές χώρες, ενώ η Ουκρανία δέχεται επίθεση από τρεις πλευρές.
ΔΙΕΘΝΗ

Απάντηση Ρωσίας σε ΗΠΑ: Δεν υφίσταται και δεν σχεδιάζεται καμία εισβολή

Στην γραπτή απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας, αναφέρεται ότι «αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το Κίεβο θα επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να πάρει πίσω την Κριμαία».
ΔΙΕΘΝΗ

Με 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες ενισχύεται η ανατολική Ευρώπη

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και ειλικρινά προς τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Α. Μπλίνκεν: Επιμένουμε στη διπλωματία, θέλουμε διάλογο με τη Ρωσία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσινγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι σύμβουλοι του «σχήματος της Νορμανδίας» θα συναντηθούν στο Παρίσι

Οι τετραμερείς συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας έχουν ως στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.