ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: ΑΠΕ

Βολιβία: Συμφωνία για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις

Σε συμφωνία με τους αρχηγούς των διαδηλωτών ήρθε η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίν Άνιες προκειμένου να αποσυρθεί ο στρατός και να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίν Άνιες συμφώνησε να αποσύρει τον στρατό από τις περιοχές όπου οργανώνονται κινητοποιήσεις και να ανακαλέσει το διάταγμα με το οποίο αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των στρατιωτών το αν θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον των διαδηλωτών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας για την ειρήνευση στη χώρα που επιτεύχθηκε με τους ηγέτες των διαδηλωτών.

Σε αντάλλαγμα για την υποχώρηση της Άνιες, οι πάνω από 12 αρχηγοί συνδικάτων, καλλιεργητών και κοινοτήτων των ιθαγενών που συμμετείχαν στις συνομιλίες συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους υποστηρικτές τους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Η «συμφωνία των 12 σημείων» επιτεύχθηκε μετά την υπερψήφιση από το Κογκρέσο ενός νόμου με τον οποίο ακυρώνονται οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές και ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή νέων, χωρίς τη συμμετοχή του παραιτηθέντος προέδρου Έβο Μοράλες. Η Άνιες επικύρωσε τον νόμο αυτόν σήμερα.

«Αν δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεται ο στρατός στους δρόμους, τότε δεν θα είναι εκεί», είπε η μεταβατική πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που έγιναν στο προεδρικό μέγαρο. Εξήγησε ότι ο στρατός αναπτύχθηκε επειδή ήταν απολύτως αναγκαίο και όχι «για να κάνει επίδειξη δύναμης».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αξιωματικοί του στρατού θα παραμείνουν σε επιφυλακή σε κρατικές εταιρείες στρατηγικής σημασίας ώστε να αποφευχθούν βανδαλισμοί. Η κυβέρνηση δεσμεύεται από την πλευρά της να προστατεύσει τους βουλευτές και τους αρχηγούς κοινωνικών ομάδων από τυχόν διώξεις, να αποζημιώσει τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και να αποφυλακίσει όσους συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σύλληψη αγροτοσυνδικαλιστή ηγέτη διαδηλώσεων στη Βολιβία

Η αστυνομία στη Βολιβία συνέλαβε τον ηγέτη των αγροτών Βισέντε Σαλασάρ, πρωταγωνιστή στις πρόσφατες διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων που προκάλεσαν σοβαρές ελλείψεις σε πόλεις, κατόπιν μήνυσης της κυβέρνησης Πας.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Ο Πας ζητά ανάκτηση του κρατικού ελέγχου σε προπύργιο του Μοράλες

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Ροδρίγο Πας, προανήγγειλε μέτρα για την ανάκτηση του κρατικού ελέγχου σε περιοχές με έντονη επιρροή κοινωνικών οργανώσεων, κατηγορώντας τον Έβο Μοράλες για υποκίνηση των πρόσφατων μαζικών διαδηλώσεων.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος στους οδικούς αποκλεισμούς που παρέλυσαν τη Βολιβία για 7 εβδομάδες

Τερματίστηκαν οι αποκλεισμοί δρόμων στη Βολιβία ύστερα από επτά εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων αγροτών, ιθαγενών και εργατών που ζητούσαν παραίτηση του προέδρου Πας, βελτιώνοντας την τροφοδοσία σε Λα Πας και Ελ Άλτο.
Σημαία Βολιβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Ξεσπούν οι πρώτες συγκρούσεις μετά την έκτακτη ανάγκη

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Κοτσαμπάμπα μεταξύ αστυνομικών και αγροτών μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με χρήση δακρυγόνων και ρίψεις πετρών και δυναμίτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια
ΔΙΕΘΝΗ

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στη Βολιβία: Έξι νεκροί

Έξι άνθρωποι, τέσσερις στρατιωτικοί και δύο πολίτες, σκοτώθηκαν όταν μικρό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στην κεντρική Βολιβία. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν αποσαφηνιστεί από το υπουργείο Άμυνας.
Έβο Μοράλες ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Ο Μοράλες θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση της Βολιβίας προειδοποίησε ότι ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, ενώ εξετάζεται επιχείρηση στο προπύργιό του, Τσαπάρε, εν μέσω κατάστασης έκτακτης ανάγκης και συνεχών διαδηλώσεων.