ΓΔ: 895.98 0.34% Τζίρος: 25.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Βολιβία: Συμφωνία για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις

Σε συμφωνία με τους αρχηγούς των διαδηλωτών ήρθε η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίν Άνιες προκειμένου να αποσυρθεί ο στρατός και να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίν Άνιες συμφώνησε να αποσύρει τον στρατό από τις περιοχές όπου οργανώνονται κινητοποιήσεις και να ανακαλέσει το διάταγμα με το οποίο αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των στρατιωτών το αν θα χρησιμοποιήσουν βία εναντίον των διαδηλωτών.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας για την ειρήνευση στη χώρα που επιτεύχθηκε με τους ηγέτες των διαδηλωτών.

Σε αντάλλαγμα για την υποχώρηση της Άνιες, οι πάνω από 12 αρχηγοί συνδικάτων, καλλιεργητών και κοινοτήτων των ιθαγενών που συμμετείχαν στις συνομιλίες συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους υποστηρικτές τους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

Η «συμφωνία των 12 σημείων» επιτεύχθηκε μετά την υπερψήφιση από το Κογκρέσο ενός νόμου με τον οποίο ακυρώνονται οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές και ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή νέων, χωρίς τη συμμετοχή του παραιτηθέντος προέδρου Έβο Μοράλες. Η Άνιες επικύρωσε τον νόμο αυτόν σήμερα.

«Αν δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκεται ο στρατός στους δρόμους, τότε δεν θα είναι εκεί», είπε η μεταβατική πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που έγιναν στο προεδρικό μέγαρο. Εξήγησε ότι ο στρατός αναπτύχθηκε επειδή ήταν απολύτως αναγκαίο και όχι «για να κάνει επίδειξη δύναμης».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, αξιωματικοί του στρατού θα παραμείνουν σε επιφυλακή σε κρατικές εταιρείες στρατηγικής σημασίας ώστε να αποφευχθούν βανδαλισμοί. Η κυβέρνηση δεσμεύεται από την πλευρά της να προστατεύσει τους βουλευτές και τους αρχηγούς κοινωνικών ομάδων από τυχόν διώξεις, να αποζημιώσει τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και να αποφυλακίσει όσους συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βολιβία: Δύο περιφέρειες σε «κατάσταση καταστροφής» εξαιτίας δασικών πυρκαγιών

Οι δασικές πυρκαγιές αποδίδονται σε καύσεις για να καθαριστούν καλλιεργούμενες εκτάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Έχουν απανθρακώσει 23 εκατομμύρια στρέμματα δασών και βοσκοτόπων έως τώρα.