ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Ανησυχία για τη δημοκρατία ένα χρόνο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν η εφημερίδα Washington Post με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ το ποσοστό των Αμερικανών που αισθάνονται υπερηφάνεια για τη δημοκρατία τους, μειώθηκε στο 54% έναντι 90% το 2002.

Έναν χρόνο μετά τη βίαιη επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου, οι Αμερικανοί παραμένουν ανήσυχοι για τη δημοκρατία τους και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών θεωρεί πως η χρήση της βίας μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δικαιολογηθεί για να υπερασπιστεί κανείς τις ιδέες του, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η επίθεση που διέπραξαν υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της έδρας του Κογκρέσου, στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ήταν «το σημάδι μιας αυξανόμενης πολιτικής βίας» και η αμερικανική δημοκρατία παραμένει σήμερα «υπό απειλή», εκτιμούν τα δύο τρίτα των ανθρώπων που ερωτήθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Αναφορικά με την υπερηφάνεια των Αμερικανών για τη δημοκρατία τους, μειώθηκε στο 54% έναντι 90% το 2002, σύμφωνα με μια έρευνα της εφημερίδας Washington Post με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Επιπλέον, οι δύο δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν δεδομένα που προκαλούν ανησυχία: στην πρώτη, το 28% των ερωτηθέντων κρίνει πως η βία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπερασπιστεί κανείς το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης. Στη δεύτερη, το 34% εκτιμά πως μια βίαιη δράση εναντίον της κυβέρνησης μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δικαιολογηθεί.

Αυτές οι έρευνες αντικατοπτρίζουν τη διατήρηση των βαθιών διαιρέσεων στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας, τις οποίες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πως θα «συμβιβάσει».

Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν εξελέγη νόμιμα και ότι νοθεία σημειώθηκε στις κάλπες του 2020, συμφωνώντας με την ομιλία του προκατόχου του.

Λίγο πριν από την επίθεση στο Καπιτώλιο, ο Ρεπουμπλικανός απευθύνθηκε σε υποστηρικτές του για να επαναλάβει ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές, καλώντας τους να «πολεμήσουν σαν διάβολοι».

Περίπου το 60% των Αμερικανών πιστεύει, επομένως, ότι υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη στην εισβολή τους στους κόλπους του Κογκρέσου.

Όμως, οι απόψεις εξαρτώνται από τις κομματικές πεποιθήσεις: το 83% των ψηφοφόρων του κρίνει πως η ευθύνη του ήταν «ισχνή» ή «ανύπαρκτη», σύμφωνα με την έρευνα της Washington-Post.

Και σύμφωνα με το CBS, το 26% των Αμερικανών εύχεται ο πρώην πρόεδρος να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ συζητούν στο Πεντάγωνο λόγω της κατάστασης με το Ιράν

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Ισραήλ συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στο Πεντάγωνο εν μέσω αυξανόμενης έντασης με το Ιράν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, ενώ η συνάντηση παρέμεινε μυστική μέχρι τώρα.
έμβλημα ICE ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο 5χρονος Λίαμ επέστρεψε σπίτι του στη Μινεάπολη μετά από κράτηση

Ο 5χρονος Λίαμ Κονέχο Ράμος, που συνελήφθη από την ICE στη Μινεσότα, επέστρεψε σπίτι του ύστερα από απόφαση δικαστή στο Τέξας να αφεθεί ελεύθερος μαζί με τον πατέρα του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη χώρα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ελπίζω σε μια συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία με το Ιράν, απαντώντας στις προειδοποιήσεις Χαμενεΐ για περιφερειακό πόλεμο σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης. Τόνισε επίσης τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ στην περιοχή.
Έλον Μασκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο ευχαριστεί τον Μασκ για τον αποκλεισμό ρωσικών drones μέσω Starlink

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Ίλον Μασκ και τη SpaceX για μέτρα που εμποδίζουν τη χρήση του Starlink από τη Ρωσία για drone στην Ουκρανία, τονίζοντας τον θετικό αντίκτυπο και αποκαλώντας τον Μασκ “φίλο της Ουκρανίας”.
Αλί Χαμενεΐ ομιλία Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση Χαμενεΐ για περιφερειακό πόλεμο αν υπάρξει αμερικανική επίθεση

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο, απαντώντας σε απειλές βίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim.