ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σε χαμηλό 9 μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Ο δείκτης υποχώρησε στις 53,3 μονάδες από 55,4 που ήταν τον Νοέμβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, εξαιτίας και της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον.

Στο χαμηλότερο επίπεδο εννέα μηνών διολίσθησε ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ για την ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, τον οποίο καταρτίζει η IHS Markit, καθώς διαμορφώθηκε στις 53,3 μονάδες από 55,4 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Πρόκεται για τον δείκτη που «μετρά» την πορεία τόσο της μεταποίησης όσο και του κλάδου των υπηρεσιών, με την πανδημία και κυρίως την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον να αποτελεί τη βασική αιτία για την υποχώρηση, όπως επισημαίνει η IHS Markit στην ανακοίνωσή της. 

Όπως, δε, επεσήμανε ο Joe Hayesεπικεφαλής οικονομολόγος της Markit «η καλή πορεία του Νοεμβρίου τελικά ήταν βραχύβια. Η ανάπτυξη της ευρωζώνης, εξαιτίας της αναζοπύρωσης της πανδημίας επιβραδύνθηκε σημανιτκά. Η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον  είχε ένα ιδιαίτερο
σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς οι πελάτες εμφανίζονται πολύ πιο διστακτικοί, ενώ σημαντικό φαίνεται να είναι το πλήγμα και για τον τουρισμό». 

Η επαναφορά πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού σχεδόν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες σε αρκετούς κλάδους, ενώ απειλεί να πλήξει ακόμη και την κατανάλωση. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή η ανάκαμψη της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, στις 55,8 μον. ο PMI

Σύμφωνα με την IHS Markit «η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για πολλές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων για ταξίδια, τουρισμό και αναψυχή, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση των περιορισμών στην προσφορά».