ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Markit: Στις 52,3 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος PMI στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με την IHS Markit αιτία της πτώσης ήταν και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, ενώ ο σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Περιορίστηκε η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, καθώς ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών επλήγη από την υποτονική ζήτηση εν μέσω αυστηρότερων περιορισμών για την ανακοπή της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα.

Ορισμένες κυβερνήσεις στην ευρωζώνη ενθαρρύνουν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωση της Όμικρον, ενώ οι απότομες αυξήσεις τιμών, εν μέρει εξαιτίας εφοδιαστικών προβλημάτων και ελλείψεων εργατικού δυναμικού, επίσης επηρεάζουν τη ζήτηση.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, υποχώρησε στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 53,3 τον Δεκέμβριο --το χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Φεβρουάριο και οριακά κάτω από την αρχική εκτίμηση των 52,4 μονάδων.

«Η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο αφού είδαμε την ανάπτυξη να εξασθενεί στο τελευταίο τρίμηνο του 2021», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επιβράδυνση συμπίπτει με την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε όλη την ευρωζώνη εν μέσω άλματος των κρουσμάτων της Covid-19 που συνδέονται με την Όμικρον.

Αυτά τα μέτρα είχαν ιδιαίτερο αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί σε χαμηλό εννεαμήνου στις 51,1 μονάδες από τις 53,1 του Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή η ανάκαμψη της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, στις 55,8 μον. ο PMI

Σύμφωνα με την IHS Markit «η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για πολλές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων για ταξίδια, τουρισμό και αναψυχή, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση των περιορισμών στην προσφορά».