ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΗΠΑ-Κίνα: Απαισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία «δεύτερης φάσης»

Την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα παρουσιάζονται να πλησιάζουν στην υπογραφή μίας συμφωνίας «πρώτης φάσης», φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας οριστικής συμφωνίας στο άμεσο μέλλον.

Μία φιλόδοξη εμπορική συμφωνία «δεύτερης φάσης» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας φαίνεται να είναι λιγότερο πιθανή, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να επιτύχουν μία προκαταρκτική συμφωνία “πρώτης φάσης”, όπως δηλώνουν τόσο Αμερικανοί, όσο και Κινέζοι αξιωματούχοι, μέλη νομοθετικών σωμάτων, αλλά και ειδικοί σε εμπορικά ζητήματα.

Τον Οκτώβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, ότι ο ίδιος ανέμενε την ταχεία έναρξη μιας δεύτερης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων, μετά την ολοκλήρωση της λεγόμενης πρώτης φάσης.

Η δεύτερη φάση θα επικεντρωθεί στην βασική καταγγελία των ΗΠΑ ότι η Κίνα κλέβει στην πραγματικότητα πνευματικά δικαιώματα των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αμερικανικές εταιρίες να μεταφέρουν την τεχνολογία τους σε Κινέζους ανταγωνιστές τους, όπως είχε αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ίδια δήλωση.

Ωστόσο η διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020, οι δυσκολίες στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας, σε συνδυασμό με την άρνηση του Λευκού Οίκου να συνεργαστεί με άλλες χώρες προκειμένου να ασκηθούν συντονισμένες πιέσεις στο Πεκίνο, μειώνουν τις ελπίδες για την επίτευξη ενός καλύτερου διαπραγματευτικού αποτελέσματος στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο διάρκειας 16 μηνών εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκάλεσε προβλήματα στις αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και στους αγρότες, στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, καθιστώντας δυσκολότερη την οικονομική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, σήμερα, η εφημερίδα «The Global Times», που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ανέφερε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την πρώτη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

china-australia-investments
ΔΙΕΘΝΗ

Για οικονομικό πόλεμο κατά της Αυστραλίας κατηγορούν την Κίνα οι ΗΠΑ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντάσσονται επιπλέον 12 κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».