ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ ζητά να σταματήσει η βία σε βάρος των γυναικών

Ο ΟΗΕ ζητά από τις αρχές στο Αφγανιστάν να εντείνουν τις προσπάθειες για να σταματήσει η βία σε βάρος των γυναικών.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της Καμπούλ να καταβάλει προσπάθεια για να τερματιστεί η βία σε βάρος των γυναικών, η οποία παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Αλέτα Μίλερ, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ-Γυναίκες για το Αφγανιστάν, κατήγγειλε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα εξακολουθούν να παραβιάζονται, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της βίας σε βάρος των γυναικών. Αν και αναγνώρισε ότι έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος, με τον διορισμό γυναικών σε θέσεις εισαγγελέων και δικαστών, κάλεσε την κυβέρνηση «να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος» και να παύσει η ατιμωρησία των βίαιων εγκλημάτων.

Ο νόμος αυτός που αφορά την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών χρονολογείται από το 2009.

Η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν (AIHRC) έκανε λόγο για αύξηση κατά 8,2% των βιαιοπραγιών από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018. Στην έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο η Επιτροπή ανέφερε ότι κατέγραψε 2.762 τέτοια συμβάντα σε όλη τη χώρα. Τα πιο συνηθισμένα είναι η λεκτική και ψυχολογική βία (37,7%), η σωματική βία (26%, περιλαμβάνονται και 30 δολοφονίες) και η βία οικονομικής φύσης (17%), κυρίως η μη καταβολή διατροφής.

Ο πολύ μικρός αριθμός σεξουαλικών εγκλημάτων (4% του συνόλου) οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν «ταμπού» για την κοινωνία και δεν καταγγέλλονται.

Μια εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), η Χέδερ Μπαρ, υπογράμμισε ότι οι βιαιοπραγίες εναντίον των γυναικών συχνά δεν καταγγέλλονται, σε όλες τις χώρες του κόσμου, επειδή οι γυναίκες δεν περιμένουν ότι θα βρουν βοήθεια από το δικαστικό σύστημα, ότι αντί να δικαιωθούν θα προκαλέσουν κλιμάκωση της βίας, ότι θα εξευτελιστούν. Πολλές δέχονται πιέσεις από τις οικογένειές τους να μην μιλήσουν. Όμως στο Αφγανιστάν ο βαθμός αποσιώπησης αυτών των βιαιοτήτων έχει φτάσει σε ακραίο σημείο, τόνισε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Guterres, OHE
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Άδικο και τιμωρητικό το κλείσιμο συνόρων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, κ. Αν. Γκουτιέρες, τόνισε ότι η Νότιος Αφρική ενημέρωσε εγκαίρως, ως όφειλε, για την εμφάνιση της Όμικρον και τώρα «τα υπόλοιπα κράτη την τιμωρούν».
Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΕΕ να δαπανήσει 1 δισ. για την προστασία των δασών στον κόσμο

Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ μετά το πραξικόπημα στο Σουδάν

Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών κρατών -Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία-, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολλαπλές απειλές για την υφήλιο δημιουργεί η κλιματική αλλαγή

Τις σφοδρές επιπτώσεις σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζουν σε εκθέσεις τους το υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.