ΓΔ: 2256.32 0.48% Τζίρος: 269.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Δοκιμή των S-400 στην επαρχία της Άγκυρας

Δοκιμή του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, ρωσικής κατασκευής από την Τουρκία. Η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει συστοιχίες S-400 τον Ιούλιο, όμως το σύστημα δεν θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σκόπευαν να δοκιμάσουν χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη το ρωσικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400, η απόκτηση του οποίου συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις της με δυτικούς συμμάχους της, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Επρόκειτο να δοκιμαστεί η σύνδεση των ραντάρ της βάσης Μούρτεντ, όπου είναι εγκατεστημένο το ρωσικό σύστημα, και τουλάχιστον ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 χθες και σήμερα, κατά τις πληροφορίες του δικτύου.

Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση της δοκιμής. Ωστόσο, οι αρχές της επαρχίας της Άγκυρας επιβεβαίωσαν ότι θα γίνουν πτήσεις μαχητικών F-16 σε χαμηλό ύψος.

Η Τουρκία αγόρασε το σύστημα το καλοκαίρι. Η απόφασή της πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, εταίρο της στο NATO, καθώς η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αξιοποιήσει τα ραντάρ των S-400 προκειμένου να συγκεντρώσει δεδομένα και να αποτιμήσει τις δυνατότητες του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35.

«Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση για ζητήματα που αφορούν τη συγκέντρωση πληροφοριών, ούτε θα κάνουμε υποθέσεις για το σκεπτικό της Τουρκίας να επιλέξει ως εταίρο της σε αυτή την περίπτωση τη Ρωσία, αντί των ΗΠΑ και του NATO», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Πάντως η εμμονή της Τουρκίας να προχωρήσει με τους S-400 αντίκειται στις δεσμεύσεις της προς το NATO και θα έχει συνέπειες στη διαλειτουργικότητα» του εξοπλισμού των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων με αυτά «της συμμαχίας», συμπλήρωσε.

Η Άγκυρα συμμετείχε στη συμπαραγωγή των F-35 και είχε υπογράψει συμφωνία για την αγορά 100 και πλέον τέτοιων μαχητικών. Όμως η Ουάσινγκτον την απέκλεισε από το πρόγραμμα κατασκευής του προηγμένου αεροσκάφους, μετά τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά S-400.

Η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάνει συστοιχίες S-400 τον Ιούλιο, όμως το σύστημα δεν θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον στα μέσα του μήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν θέλει να εγκαταλειφθεί το σύστημα S-400 και να αντικατασταθεί από το αμερικανικό Patriot, όπως αξιώνει η Ουάσινγκτον, αλλά να αποκτηθούν Patriot ταυτόχρονα.

Ο Τραμπ τόνισε στον Ερντογάν πως οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να πωλήσουν στην Άγκυρα συστοιχίες Patriot, αλλά με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τους S-400.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Ελπίζω σε επίλυση της κρίσης στο Ιράν με διάλογο και διπλωματία

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις ταραχές στο Ιράν «νέα δοκιμασία» για την Τεχεράνη, προειδοποιώντας για παγίδες και δηλώνοντας ότι η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στην περιοχή.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Στήριξη στη «μετρημένη» επίθεση του συριακού στρατού στους Κούρδους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαίνεσε τις «μετρημένες» ενέργειες του συριακού στρατού κατά των Κούρδων μαχητών, τονίζοντας την προσοχή στην ασφάλεια των αμάχων και διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία υποστηρίζει όλα τα μέτρα σταθερότητας στη Συρία.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στην Τουρκία για φωτογραφία με τον Αμερικανό πρεσβευτή

Φωτογραφία με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία να κάθεται στην κεντρική πολυθρόνα του υπουργείου Άμυνας, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Κάποιοι τον κατηγορούν πως φέρεται σαν «αποικιακός κυβερνήτης», χαρακτηρίζοντας τη σκηνή ταπεινωτική.
Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία στηρίζει Κούρδους, Τουρκία χαιρετίζει συμφωνία με Δαμασκό

Η Γαλλία χαιρέτισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ του Άχμαντ Αλ-Σαράα και των Κούρδων της Συρίας, επαναλαμβάνοντας τη στήριξή της στους Κούρδους συμμάχους. Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορικό σημείο καμπής».
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τελ Αβίβ: Αμφισβητεί τη νέα παλαιστινιακή διοίκηση για τη Γάζα το Ισραήλ

Το Ισραήλ εξέφρασε αντιρρήσεις για τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής διοίκησης της Γάζας, η οποία ανακοινώθηκε από Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία, και δεν συντονίστηκε με το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προσκαλεί τους Ερντογάν και Σίσι στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στον Ερντογάν, προσκαλώντας τον ως ιδρυτικό μέλος στο «Συμβούλιο Ειρήνης» για τη Γάζα. Ο Τραμπ θα προεδρεύει, ενώ συμμετέχουν κορυφαίοι αξιωματούχοι Τουρκίας, ΗΠΑ και Βρετανίας.