ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
Φωτο: Shutterstock

Μικρή βελτίωση σημείωσε η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία το 2021

Η αύξηση των επιπέδου του εμβολιασμού και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών επέτρεψε μία μικρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρεται στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Οι επιδόσεις της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας ελάχιστα βελτιώθηκαν το περασμένο έτος σε σύγκριση με το 2020, με όλους τους δείκτες να παραμένουν πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Οι επαγγελματίες του τομέα δε δεν αναμένουν πλήρη ανάκαμψη πριν από το 2024, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Η τουριστική βιομηχανία υπέστη τεράστιο πλήγμα το 2020 εξαιτίας των lockdown και των ταξιδιωτικών περιορισμών για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19 που ανάγκασαν τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους.

Η αύξηση των επιπέδου του εμβολιασμού και η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών επέτρεψε μία μικρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού, αν και η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον τον Δεκέμβριο προκάλεσε και πάλι πτώση των κρατήσεων και πλήγμα στην αισιοδοξία της τουριστικής βιομηχανίας.

«Ο ρυθμός της ανάκαμψης παραμένει βραδύς και άνισος ανάμεσα στις περιοχές του κόσμου λόγω των διαφορετικών βαθμών των περιορισμών στις μετακινήσεις, των επιπέδων εμβολιασμού και εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών», σύμφωνα με την έκθεση. Η περιοχή της νότιας Μεσογείου στην Ευρώπη, η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική γνώρισαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αφίξεις τουριστών το 2020, αλλά παραμένουν στο 54%, 56% και 37% αντίστοιχα των δεικτών του 2019.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των τουριστών στην Μέση Ανατολή και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισε να υποχωρεί το 2021, φθάνοντας σε επίπεδα κατά 79% και 94% αντιστοίχως κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς πολλοί τουριστικοί προορισμοί παραμένουν κλειστοί για τις μη αναγκαίες μετακινήσεις.

Το Παγκόσμιο Ακαθάριστο Τουριστικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 19% το 2021 σε σχέση με το 2020 στο 1,9 τρισεκατομμύριο δολάρια, αναφέρεται στην έκθεση, καθώς κάθε τουρίστας δαπάνησε περισσότερα και διέμεινε για μεγαλύτερο διάστημα στον προορισμό του σε σχέση με το 2020. Ομως, το εισόδημα της τουριστικής βιομηχανίας μόλις ξεπέρασε το ήμισυ των επιπέδων του 2019.

Περί το 64% των επαγγελματιών του τουρισμού που ερωτήθηκαν από τον UNWTO τον Δεκέμβριο δεν περιμένουν πλήρη ανάκαμψη του τομέα πριν από το 2024 ή και αργότερα - αύξηση σε σχέση με το 45% τον Σεπτέμβριο - όταν οι προοπτικές για την ανάκαμψη των ταξιδιών δεν είχαν ακόμη επιβαρυνθεί από την Ομικρον.

«Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και η παραλλαγή Ομικρον αναμένεται να διαταράξουν την ανάκαμψη και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη στις αρχές του 2022, καθώς ορισμένες χώρες επαναφέρουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμού για ορισμένες αγορές», αναφέρεται στην έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Aeroplano, Airplane
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις στη Βρετανία για μεγάλες καθυστερήσεις στα ταξίδια

Οι χρόνιες ελλείψεις προσωπικού στους ελέγχους επιβίβασης και της ασφάλειας των αεροδρομίων είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φέτος μεγάλες καθυστερήσεις στα βρετανικά αεροδρόμια καθώς η κίνηση επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες στην Ισπανία για επιστροφή των τουριστών στα προ πανδημίας επίπεδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την πασχαλινή τουριστική περίοδο στην Ισπανία με τις κρατήσεις να έχουν φτάσει ήδη το 90%. Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί.