ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κάλεσμα Ερντογάν στους Τούρκους να μετατρέψουν σε λίρες τα ξένα νομίσματα

Να δείξουν τον πατριωτισμό τους μετατρέποντας τα ξένα νομίσματα που έχουν στην κατοχή τους σε τουρκικές λίρες κάλεσε τους Τούρκους ο Ερντογάν. Διεύρυνση της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων με το Κατάρ.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους Τούρκους να «εγκαταλείψουν το δολάριο» και να μετατρέψουν τα ξένα νομίσματά τους σε τουρκικές λίρες για να στηρίξουν το νόμισμα και να δείξουν πατριωτισμό.

«Αφήστε το δολάρια και τα άλλα. Ας επιστρέψουμε στο νόμισμά μας, την τουρκική λίρα. Η τουρκική λίρα δεν χάνει την αξία της πλέον. Ας δείξουμε τον πατριωτισμό μας με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Ερντογάν σε μέλη του κόμματός του ΑΚ στη Βουλή.

Τουρκία και Κατάρ διεύρυναν τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων τους στα 5 δισ. δολάρια

Την ίδια ώρα, το Κατάρ αναμένεται να ενισχύσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας κατά 2 δισ. δολάρια μετά την επέκταση της συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (swap agreement) μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι η 'Αγκυρα και η Ντόχα συμφώνησαν να αυξήσουν το πλαφόν της υφιστάμενης συμφωνίας ανταλλαγής. Το όριο της συμφωνίας, που προβλέπει την ανταλλαγή τουρκικών λιρών έναντι καταριανών ριάλ, θα αυξηθεί από το ισοδύναμο των 3 δισ. δολαρίων στα 5 δισ. δολάρια, ανάφερε η τράπεζα μετά την επίσκεψη στη Ντόχα του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας είναι να διευκολυνθεί το διμερές εμπόριο στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και να στηριχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα των δύο χωρών», επισήμανε.

Η στήριξη αναμένεται να αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, τα οποία αποτελούν αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου από τους επενδυτές και αναλυτές μετά την περσινή κρίση της τουρκικής λίρας. Η χρήση από την τράπεζα άλλων βραχυπρόθεσμων συμφωνιών ανταλλαγής έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πραγματικό μέγεθος του οπλοστασίου που έχει η Τουρκία για να στηρίξει τη λίρα και να εγγυηθεί το μεγάλο εξωτερικό χρέος της, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times. Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε παραδεχθεί στο παρελθόν ότι τα swaps έχουν μία επίδραση στα στοιχεία για τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Η τελευταία ανακοίνωση, προσθέτουν οι FT, αποτελεί μία ένδειξη της στενής συμμαχίας μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ, με τις δύο χώρες να έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους κατά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της σε μία σειρά περιφερειακών διαμαχών. Ο Ερντογάν έσπευσε να υποστηρίξει το Κατάρ μετά τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε στο Εμιράτο το 2017, υπό την καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Με ευρωπαϊκές κυρώσεις απειλείται η Τουρκία για την υπόθεση Οσμάν Καβάλα

Όπως αναφέρουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η διαδικασία κατά της Τουρκίας θα είχε αποτραπεί εάν η χώρα που είναι και ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε συμμορφωθεί προς τις διεθνείς της δεσμεύσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς- Γκερτ Πέτερινγκ σημείωσε πως πρέπει να να υπάρξει απάντηση εάν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ουρές στα βενζινάδικα για να προλάβουν τις ανατιμήσεις καυσίμων

Νωρίτερα η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την ακρίβεια, τουλάχιστον 30 συλλήψεις από την αστυνομία.