ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ομιλία
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας στην Ουκρανία, χαμογελαστός στο βήμα.

Το Κίεβο δεν παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι

«Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στις εκλογές, στη γεωπολιτική των ΗΠΑ», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ταλίν της Εσθονίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του «δεν επεμβαίνει στις εκλογές» στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαψεύδοντας μια θεωρία που προβάλουν ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί.

«Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στις εκλογές, στη γεωπολιτική των ΗΠΑ», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ταλίν της Εσθονίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφερόταν σε μια συνωμοσιολογική θεωρία την οποία προβάλουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, η Ουκρανία ήταν η χώρα που υπέκλεψε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο του 2016 και όχι η Ρωσία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ωστόσο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ευθύνεται η Ρωσία για το χακάρισμα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντέβιν Νούνες εκτίμησε ότι ο Τραμπ «έχει λόγους να ανησυχεί για την ουκρανική παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία του». Όμως μια πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, η Φιόνα Χιλ, τον διέψευσε υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μύθο» που καλλιεργεί η Ρωσία.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε εξάλλου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει «κανένα μπλοκάρισμα» της αμερικανικής βοήθειας προς τη χώρα του, παρά τις ανησυχίες που προκάλεσε η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τραμπ το περασμένο καλοκαίρι. Το τηλεφώνημα αυτό στάθηκε αφορμή για την έρευνα που διεξάγεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το ερώτημα της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος εκβίασε το Κίεβο, θέτοντας ως όρο για την αποδέσμευση της βοήθειας να ξεκινήσουν οι Ουκρανοί εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πολιτικού αντιπάλου του, του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Έχουμε πολλά προβλήματα, έχουμε τον πόλεμο στο Ντονμπάς, τα κατεχόμενα εδάφη, την προσάρτηση της Κριμαίας. Έχουμε πράγματα να κάνουμε, πέρα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες», κατέληξε ο Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουάσινγκτον: Έτοιμη να μεσολαβήσει για ειρήνη στην Ουκρανία, λέει ο Ρούμπιο

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μόνο αν έχει αποτέλεσμα, διευκρινίζοντας ότι δεν θα επενδυθεί χρόνος αν οι συνομιλίες δεν προχωρήσουν.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για επίσκεψη απεσταλμένων Τραμπ στην Ουκρανία για συνομιλίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα Αμερικανοί διαπραγματευτές θα επισκεφθούν την Ουκρανία για να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες ειρήνης, τονίζοντας ότι αναμένει εκπροσώπους των ΗΠΑ μέχρι το καλοκαίρι.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση του απεσταλμένου ΗΠΑ Γουίτκοφ με Ουμέροφ στο Μαϊάμι

Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα στο Μαϊάμι με τον Ουκρανό Ρουστέμ Ουμέροφ, σύμφωνα με πηγές. Δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες ή ο σκοπός της συνάντησης.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο προς ΗΠΑ: Εξηγήσεις για ρωσική πρόταση εκεχειρίας στις 9 Μαΐου

Η Ουκρανία θα ζητήσει διευκρινίσεις από την ομάδα Τραμπ σχετικά με τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης για σύντομη κατάπαυση πυρός, καθώς η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι.