ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να επαναπατριστούν ανήλικοι Ευρωπαϊοι, παιδιά τζιχαντιστών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επαναπατρίσουν όλους τους ανήλικους Ευρωπαίους, παιδιά τζιχαντιστών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα από τα κράτη μέλη να επαναπατρίσουν όλους τους μικρούς Ευρωπαίους, παιδιά τζιχαντιστών μαχητών, που στερούνται σήμερα την ελευθερία τους παραμένοντας κρατούμενα στη Συρία.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με 495 ψήφους υπέρ (58 κατά και 87 αποχές) ένα μακροσκελές κείμενο που αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, του εξαναγκαστικού γάμου και της σεξουαλικής κακοποίησης, με την ευκαιρία της 30ής επετείου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Αποδοκιμάζοντας «την αδράνεια των κρατών μελών και την έλλειψη συντονισμού», το Κοινοβούλιο «εκφράζει την πολύ βαθιά ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση των παιδιών των ξένων μαχητών που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία», υπογραμμίζει το εγκριθέν μη νομοθετικό ψήφισμα.

Ως εκ τούτου, το ΕΚ «προτρέπει τα κράτη μέλη να επαναπατρίσουν όλους τους ανήλικους Ευρωπαίους, λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή τους κατάσταση και κατά πρώτο λόγο το συμφέρον τους παρέχοντάς τους την απαραίτητη στήριξη για την αποκατάσταση και την επανένταξή τους».

«Ενώ οι εκκλήσεις τόσο από κύκλους ασφαλείας και από ανθρωπιστικούς κύκλους αυξάνονται για τον επαναπατρισμό αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους, τα ευρωπαϊκά κράτη συνεχίζουν να κωφεύουν, εμποδίζοντας ακόμη και επιχειρήσεις επαναπατρισμού που διοργανώνονται από ΜΚΟ», κατήγγειλε η βελγίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σασκιά Μπρικμόντ, τονίζοντας την «κατεπείγουσα» ανάγκη να επαναπατριστούν τα παιδιά αυτά.

Η Τουρκία άρχισε τον Νοέμβριο να επαναπατρίζει ξένους τζιχαντιστές και επέκρινε τις δυτικές χώρες επειδή αρνήθηκαν να πάρουν πίσω τους πολίτες τους που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Το ακανθώδες θέμα της επιστροφής των ξένων τζιχαντιστών και των οικογενειών τους που κρατούνται στη Συρία αποτελεί θέμα εθνικών αποφάσεων που εξετάζονται κατά περίπτωση και όχι μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η Μαρί Ντομινίκ Παράν, αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι 700 με 750 παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς υπηκόους της ΕΕ κρατούνται σε στρατόπεδα από τη βορειοανατολική Συρία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

Προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική αποφάσισε η ΕΕ

Η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη Νότια Αφρική.
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Νέες προτάσεις για την τόνωση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ

Οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μία « καλύτερη σύνδεση των εταιρειών της ΕΕ με τους επενδυτές, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση», αναφέρει η Κομισιόν.
ΔΙΕΘΝΗ

ECDC: Να ληφούν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην έξαρση της πανδημίας

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων τονίζει ότι η η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών.