ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Deutsche Welle: Γιατί η κυβέρνηση της Δανίας κήρυξε το τέλος της πανδημίας

Παρά τον αυξημένο δείκτη θετικότητας, η Δανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που καταργεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία.

Κάποιοι πανηγυρίζουν γι αυτό που αποκαλούν «freedom day». Άλλοι απλώς απολαμβάνουν τα πρακτικά πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως η Γιούλι Λάρσεν, που περιμένει στη στάση του λεωφορείου, χωρίς μάσκα προστασίας, για να πάει στη δουλειά της. «Είναι τόσο όμορφα», λέει. «Αισθάνομαι τον φρέσκο αέρα και, επιτέλους, δεν θολώνουν τα γυαλιά μου...» Παρόμοιο πείραμα είχε επιχειρήσει η σκανδιναβική χώρα και το φθινόπωρο του 2021, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η μάσκα προστασίας επιβάλλεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα σε επισκέψεις σε νοσοκομεία ή γηροκομεία. Η πλειοψηφία των Δανών υποστηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο ο ένας στους τρεις εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις. Όπως ο Πέτερ Ράσμουσεν που λέει ότι «μία μάσκα υπάρχει πάντα στην τσάντα, καλού κακού. Όταν δεν αισθάνομαι πολύ σίγουρος, τη φοράω κιόλας. Μου φαίνεται λίγο αστείο ότι σου λένε 'cut' και ξαφνικά όλα γίνονται όπως πριν. Μα ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί...»

Υψηλός δείκτης θετικότητας

Στη Δανία ο δείκτης θετικότητας πλησιάζει την τιμή 4.800. Στη Γερμανία, με τον δείκτη να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν. Όμως  οι Δανοί προχωρούν σε διαφορετικές εκτιμήσεις για την τωρινή κατάσταση και κυρίως για την μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας. Σύμφωνα με την αρμόδια υγειονομική αρχή, το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Serum στην Κοπεγχάγη, σε πολλές περιοχές της χώρας η πανδημία έχει φτάσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό εξάπλωσης και το 80% του πληθυσμού έχει αναπτύξει επαρκή ανοσία, είτε λόγω εμβολιασμού, είτε γιατί έχει ήδη νοσήσει.

Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Με όλα αυτά τα δεδομένα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν δηλώνει αισιόδοξη. «Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες του κόσμου που επέβαλαν λόκνταουν, τώρα είμαστε από τους πρώτους που τερματίζουν τα περιοριστικά μέτρα», λέει η πρωθυπουργός στη δημόσια τηλεόραση. «Υπάρχουν ακόμη κρούσματα, αλλά η συνολική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από όσο ελπίζαμε τον χειμώνα..

Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την εκτίμηση. Ο Έσκιλντ Πέτερσεν, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο του Άαρχους, θεωρεί ότι είναι ακόμη νωρίς για να καταργηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, από τη στιγμή που μόλις πρόσφατα μειώθηκε η διάρκεια της υποχρεωτικής καραντίνας. «Θα μπορούσαμε να περιμένουμε άλλες 10-14 μέρες πριν καταργηθούν οι μάσκες, πριν ανοίξουν τα νυχτερινά κέντρα», λέει ο Πέτερσεν. «Αλλά τώρα οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οπότε όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε ένα ενδιαφέρον πείραμα τις επόμενες ημέρες...»

Εβδομάδα μόδας χωρίς μάσκα

Προς το παρόν οι Δανοί απολαμβάνουν βραδινές εξόδους χωρίς μάσκα. Μάλιστα η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων συμπίπτει με μία από τις μεγαλύτερες κοσμικές εκδηλώσεις της Κοπεγχάγης, την εβδομάδα μόδας υπό την αιγίδα του σχεδιαστή Σόρεν Λε Σμιτ. Ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος: «Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος γίνεται μία κανονική διοργάνωση. Πέρσι όλα έγιναν ψηφιακά, αλλά είναι δύσκολο να διεγείρεις τις αισθήσεις μέσω διαδικτύου..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Αίρει τους περιορισμούς παρά τα ρεκόρ κρουσμάτων και νοσηλειών

Από την 1η Φεβρουαρίου αίρονται όλοι οι περιορισμοί, σε εθνικό επίπεδο, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ, όπως το υγειονομικό πάσο, η χρήση της μάσκας ή το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Μία τέταρτη δόση εμβολίου στους πιο ευάλωτους αποφάσισε η Δανία

Οι βουλευτές συμφώνησαν, ωστόσο, να χαλαρώσουν ορισμένους περιορισμούς στο τέλος της εβδομάδας, ένα μέτρο που μεταξύ άλλων αφορά την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και των μουσικών σκηνών.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη: Η Όμικρον παρακάμπτει πιο εύκολα την ανοσία των εμβολιασμένων

Μελετώντας περί τα 12.000 νοικοκυριά στην Δανία στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Ομικρον είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματική σε σχέση με την Δέλτα στους εμβολιασμένους Δανούς.
ΔΙΕΘΝΗ

Δανία: Κλείσιμο σχολείων, τηλεργασία και περιορισμός νυχτερινής ζωής

Από τις 10 Δεκεμβρίου, τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπου η χρήση της μάσκας είναι εκ νέου υποχρεωτική, θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ έπειτα από αυτήν την ώρα.