ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιταλία: Ελάχιστους φόρους πληρώνουν οι κολοσσοί του διαδικτύου

Μόλις 64 εκατ. ευρώ άφησαν στα ταμεία του ιταλικού κράτους οι κολοσσοί του διαδικτύου το 2018, ενώ είχαν κέρδη 74 δισ., σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει έρευνα της R&S Mediobanca.  

«Ψίχουλα» αφήνουν στα κρατικά ταμεία οι κολοσσοί της πληροφορικής και του διαδικτύου, καθώς όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της Ιταλίας, κατέβαλαν μόλις 64 εκατ. ευρώ σε φόρους στην εφορία της κατά το περασμένο έτος, την ώρα που τα κέρδη τους ξεπέρασαν τα 74 δισ., αποφαίνεται έρευνα της R&S Mediobanca, που μελέτησε τις αποδόσεις 15 εταιρειών WebSoft που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα μόλις 12,5 εκατ. που κατέβαλε στην ιταλική εφορία η Apple, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στο δείγμα. Βάσει των λογαριασμών αυτών, η Amazon πλήρωσε 6 εκατ., η Microsoft 16,5 εκατ. ευρώ, η Google 4,7 εκατ., η Oracle 3,2 εκατ., το Facebook 1,7 εκατ., η Uber 153.000 ευρώ και η Alibaba μόνο 20.000 ευρώ.

Στο διάστημα 2014-18, οι κολοσσοί του διαδικτύου εξοικονόμησαν 49 δισ. ευρώ από φόρους σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας την έδρα για σχεδόν τα μισά προ φόρου κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους. Αναλύοντας τους ισολογισμούς των 25 εταιρειών με κερδοφορία άνω των 8 δισ. ευρώ η R&S Mediobanca υπολόγισε πως η εξοικονόμηση αυτή φθάνει στα 74 δισ. ευρώ, εάν προστεθούν και τα 25 δισ. της Apple, που κατέχει τα πρωτεία στην εξοικονόμηση φόρων, μακράν της Microsoft (16,5 δισ. ευρώ), της Google (11,6 δισ.) και του Facebook (6,3 δισ.).

Το 2018 ο μέσος φορολογικός συντελεστής για τους κολοσσούς αυτές κρατήθηκε στο 14,1%, πολύ κάτω από το αντίστοιχο 21% που ισχύει για τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, ή το 25% του φόρου επί των επιχειρήσεων που ισχύει στην Κίνα, όπου έχουν την έδρα τους πολλές από αυτές. Οι Amazon, Google και Facebook κατόρθωσαν , χάρις στη μεταφορά σε χώρες με μικρότερη φορολογία να συγκρατήσουν τον συντελεστή φορολόγησής τους στο 11%, 12% και 13% αντίστοιχα.

Συνολικά, σε όλον τον κόσμο οι εταιρείες αυτές κατέβαλαν φόρους ύψους 17,6 δισ. ευρώ. Πολλές από τις κινεζικές εταιρείες του κλάδου έχουν τη βάση τους στις νήσους Καϊμάν, ενώ 13 από τις 14 αμερικανικές (εκτός από τη Microsoft), που έχουν επωφεληθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ, έχουν την έδρα τους στο Ντελάγουερ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Draghi
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ο Ντράγκι παρουσίασε το «σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένων»

Από 6 Δεκεμβρίου μέχρι 15 Ιανουαρίου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τους εμβολιασμένους και από όσους έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν θεραπευθεί, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους.
rapid antigen test-koronoios-ekpaideutikoi
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Λανθασμένο το αποτέλεσμα του 50% των rapid test, βάσει μελέτης

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Α. Κρισάντι, τα ακριβή αποτελέσματα των γρήγορων τεστ δεν ξεπερνούν το 50% του συνόλου των τεστ, ενώ τα τεστ σιέλου προσφέρουν ακριβές αποτέλεσμα μόνο στο 30% των περιπτώσεων.