ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την Ε.Ε.

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής μέσα σε 21 ημέρες για χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία που θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα αποτελείται από δύο εκταμιεύσεις.

Έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων για την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ουκρανία ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής μέσα σε 21 ημέρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου. «Η ΕΕ προχώρησε γρήγορα σε αυτή την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Οι επίμονες απειλές για την ασφάλεια έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων. Η Ουκρανία χάνει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε: «Η ΕΕ ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά για να βοηθήσει την Ουκρανία. Μέσα σε 21 ημέρες ολοκληρώσαμε τις απαραίτητες εργασίες, πράγμα που σημαίνει ότι η μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί τώρα να φτάσει στην Ουκρανία».

Η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα αποτελείται από δύο εκταμιεύσεις:

Η αποδέσμευση της πρώτης δόσης, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής προϋπόθεσης και της ικανοποιητικής εφαρμογής του προγράμματος του ΔΝΤ, θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση αυτής της πρότασης, με την έναρξη ισχύος του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) για συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής και θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ονόματος της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα συνδεθεί με τη συνεχή ικανοποιητική εφαρμογή τόσο ενός προγράμματος του ΔΝΤ όσο και των μέτρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο. Το Μνημόνιο Συνεννόησης, που στηρίζει αυτήν την επείγουσα επιχείρηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας, είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε περιορισμένο αριθμό εφικτών, βραχυπρόθεσμων ενεργειών πολιτικής, στους πιο επείγοντες τομείς προτεραιότητας, όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και σταθερότητας, η διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου και η ενέργεια.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μεντβέντεφ: Κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ η Μόσχα

Ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την ανεκτική στάση της για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αναφέροντας πως η Ένωση μετατρέπεται σε στρατιωτική συμμαχία ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία και ίσως χειρότερη από το ΝΑΤΟ.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στο Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα

Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας και Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ επισκέφθηκαν το Κίεβο για την επέτειο της σφαγής στην Μπούτσα, εκφράζοντας στήριξη στην Ουκρανία και ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κάλας και υπουργοί της ΕΕ στην Μπούτσα για την επέτειο απελευθέρωσης.

Στην Μπούτσα της Ουκρανίας μεταβαίνει σήμερα η διπλωμάτης της ΕΕ Κάγια Κάλας με 12 ΥΠΕΞ της ΕΕ, για την τετραετή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις και τις αποκαλύψεις φρικαλεοτήτων του πολέμου.
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ ανησυχεί για αμερικανικές πιέσεις προς την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει ανησυχίες για πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «παγίδα» σύμφωνα με τη δήλωση της Κάγια Κάλας στη συνάντηση της G7 στο Παρίσι.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ θα βρει λύση για το δάνειο προς την Ουκρανία, λέει η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ θα βρει τρόπο να δανείσει 90 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, παρά τις αντιρρήσεις Ουγγαρίας, ενώ οι ηγέτες καταδίκασαν τη στάση της Βουδαπέστης στη σύνοδο.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς καταγγέλλει τον Όρμπαν για «ανεντιμότητα» στο δάνειο ΕΕ-Ουκρανίας

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε έντονα την «ανεντιμότητα» του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατήρησε το βέτο του και εμπόδισε τη χορήγηση δανείου 90 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία, προκαλώντας αντιδράσεις.