ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την Ε.Ε.

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής μέσα σε 21 ημέρες για χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία που θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα αποτελείται από δύο εκταμιεύσεις.

Έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων για την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ουκρανία ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής μέσα σε 21 ημέρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου. «Η ΕΕ προχώρησε γρήγορα σε αυτή την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Οι επίμονες απειλές για την ασφάλεια έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων. Η Ουκρανία χάνει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε: «Η ΕΕ ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά για να βοηθήσει την Ουκρανία. Μέσα σε 21 ημέρες ολοκληρώσαμε τις απαραίτητες εργασίες, πράγμα που σημαίνει ότι η μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί τώρα να φτάσει στην Ουκρανία».

Η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα αποτελείται από δύο εκταμιεύσεις:

Η αποδέσμευση της πρώτης δόσης, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής προϋπόθεσης και της ικανοποιητικής εφαρμογής του προγράμματος του ΔΝΤ, θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση αυτής της πρότασης, με την έναρξη ισχύος του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) για συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής και θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ονόματος της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα συνδεθεί με τη συνεχή ικανοποιητική εφαρμογή τόσο ενός προγράμματος του ΔΝΤ όσο και των μέτρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο. Το Μνημόνιο Συνεννόησης, που στηρίζει αυτήν την επείγουσα επιχείρηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας, είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε περιορισμένο αριθμό εφικτών, βραχυπρόθεσμων ενεργειών πολιτικής, στους πιο επείγοντες τομείς προτεραιότητας, όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και σταθερότητας, η διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου και η ενέργεια.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones, τονίζοντας τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκής βιομηχανίας και ουκρανικής επινοητικότητας. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ και Ουκρανία ενώνουν δυνάμεις για κοινή παραγωγή drones

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στην Ουκρανία νέα συμφωνία Ε.Ε.-Ουκρανίας για κοινή παραγωγή drones, παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα αυτό.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλλία: Τελευταία παρέλαση 14ης Ιουλίου για Μακρόν με Ευρωπαίους ηγέτες

Ο Μακρόν προεδρεύει για τελευταία φορά στη στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου στο Παρίσι, με τιμώμενες χώρες την Ουκρανία και τους ευρωπαίους συμμάχους, και ρεκόρ συμμετοχής στρατιωτικών και οχημάτων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.
Κάγια Κάλας πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Εξετάζονται νέα μέτρα για Μέση Ανατολή και ασφάλεια ναυσιπλοΐας

Η Κάγια Κάλας, Ύπατη Εκπρόσωπος ΕΕ, τόνισε τη σημασία της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, τη διατήρηση ανοιχτών των Στενών του Ορμούζ και υποστήριξε την επιχείρηση Aspides. Για την Ουκρανία, πρότεινε ειδική πλατφόρμα απελευθέρωσης κρατουμένων.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γεραπετρίτη με πρέσβεις ΕΕ για Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Μεσόγειο

Σε εκδήλωση στην πρεσβεία Ιρλανδίας, ο υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πρέσβεις της ΕΕ για τις ελληνικές θέσεις, συζητώντας το μέλλον της Ευρώπης, θέματα ασφάλειας και τις προτεραιότητες του Τρίο Προεδρίας.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.