ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζητά το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ουκρανικού Συμβολίου Ασφαλείας, Ολ. Ντανίλοφ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει αρχικά 30 ημέρες και να παραταθεί για ακόμη 30 εάν κριθεί απαραίτητο.

Το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας ζήτησε σήμερα την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα λόγω των φόβων επικείμενης ρωσικής εισβολής.

«Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών», δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας και εθνικής άμυνας Ολεκσίι Ντανίλοφ σε συνεδρίαση του σώματος αυτού. Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της χώρας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει από το 2014.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο. Βάσει αυτής της απόφασης, οι αρχές θα μπορούν «να ενισχύσουν την προστασία» της δημόσιας τάξης και στρατηγικών υποδομών, «να περιορίσουν την κυκλοφορία μέσων μεταφορών», να εντείνουν την επαλήθευση οχημάτων και αναγνωριστικών εγγράφων πολιτών, ανέφερε επίσης.

Πρόκειται για «μέτρα πρόληψης για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στη χώρα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι «αυτό δεν θα έχει ριζικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή» των Ουκρανών. «Είμαστε έτοιμοι για όλα», γνωστοποίησε επίσης ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ήδη σήμερα την επιστράτευση εφέδρων και κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της γειτονικής της χώρας.

Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει 150.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τους δυτικούς, αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τις αυτοανακηρυχθείσες "δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και δεν έχει αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων εκεί. «Οφείλουμε να αντιδράσουμε (...) σε αυτό που συμβαίνει αυτές τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες στη Ρωσία», κατέληξε ο Ντανίλοφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά drones πλήττουν ρωσικές πολιτικές υποδομές

Ουκρανικά drones προκάλεσαν ζημιές σε πολιτική υποδομή στη Σαράταφ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ρομάν Μπουσαργκίν. Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν κινητοποιηθεί στο σημείο, όπως ανακοίνωσε μέσω Telegram.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικές δυνάμεις: Επίθεση σε αποθήκη πετρελαίου στην Κριμαία

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν σταθμό άντλησης σε ρωσική αποθήκη πετρελαίου στη κατεχόμενη Κριμαία, κρίσιμο για την τροφοδοσία των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μεταφορών.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος μετά από νέες ρωσικές επιθέσεις

Εκατομμύρια Ουκρανοί μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά από μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές, ενώ συνεργεία δίνουν μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών πριν τον χειμώνα.
Υψηλή τάση πυλώνες ρεύματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: 20.000 πολίτες χωρίς ρεύμα λόγω ουκρανικών επιθέσεων

Πάνω από 20.000 κάτοικοι σε Μπέλγκοροντ και Κουρσκ της Ρωσίας έμειναν χωρίς ρεύμα, έπειτα από ουκρανικά πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές. Σημαντικές ζημιές και διακοπές καταγράφηκαν σε δεκάδες κοινότητες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.