ΓΔ: 2138.97 0.98% Τζίρος: 145.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:03:32
Άγαλμα Ανεξαρτησίας Ουκρανίας
Το άγαλμα ανεξαρτησίας της Ουκρανίας με φόντο το ηλιοβασίλεμα στο Κίεβο.

Την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζητά το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ουκρανικού Συμβολίου Ασφαλείας, Ολ. Ντανίλοφ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει αρχικά 30 ημέρες και να παραταθεί για ακόμη 30 εάν κριθεί απαραίτητο.

Το ουκρανικό συμβούλιο ασφαλείας ζήτησε σήμερα την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα λόγω των φόβων επικείμενης ρωσικής εισβολής.

«Το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών», δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας και εθνικής άμυνας Ολεκσίι Ντανίλοφ σε συνεδρίαση του σώματος αυτού. Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της χώρας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει από το 2014.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο. Βάσει αυτής της απόφασης, οι αρχές θα μπορούν «να ενισχύσουν την προστασία» της δημόσιας τάξης και στρατηγικών υποδομών, «να περιορίσουν την κυκλοφορία μέσων μεταφορών», να εντείνουν την επαλήθευση οχημάτων και αναγνωριστικών εγγράφων πολιτών, ανέφερε επίσης.

Πρόκειται για «μέτρα πρόληψης για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στη χώρα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι «αυτό δεν θα έχει ριζικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή» των Ουκρανών. «Είμαστε έτοιμοι για όλα», γνωστοποίησε επίσης ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ήδη σήμερα την επιστράτευση εφέδρων και κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της γειτονικής της χώρας.

Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει 150.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τους δυτικούς, αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τις αυτοανακηρυχθείσες "δημοκρατίες" του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, και δεν έχει αποκλείσει την αποστολή δυνάμεων εκεί. «Οφείλουμε να αντιδράσουμε (...) σε αυτό που συμβαίνει αυτές τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες στη Ρωσία», κατέληξε ο Ντανίλοφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Αυξημένη ζήτηση για ρωσική ενέργεια, ερωτήματα στην CPC

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αυξημένα αιτήματα για ρωσική ενέργεια από πολλές χώρες λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, ενώ ο Πούτιν πρότεινε διακοπή προμηθειών σε Ευρωπαίους που απορρίπτουν τη ρωσική ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από επιθέσεις σε Ουκρανία και Ρωσία

Επίθεση drone από το Κίεβο στη ρωσική περιφέρεια Βλαντίμιρ στοίχισε τη ζωή σε ζευγάρι και το παιδί τους, ενώ η πεντάχρονη κόρη τους επέζησε με εγκαύματα. Τέσσερις νεκροί και στην Ουκρανία από ρωσικά πλήγματα.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από επίθεση drone στη Ρωσία, θύματα και στην Ουκρανία

Ζευγάρι και ο επτάχρονος γιος τους έχασαν τη ζωή τους από επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιφέρεια Βλαντίμιρ. Στην Ουκρανία, ρωσικά πλήγματα σκότωσαν ένα παιδί στο Ντνιπροπετρόφσκ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά από τη Μόσχα παύση επιθέσεων σε ενεργειακές δομές

Ο Ζελένσκι αποκάλυψε ότι το Κίεβο, μέσω αμερικανών μεσολαβητών, πρότεινε στη Μόσχα αμοιβαία παύση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές, ενώ συνεχίζονται συζητήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας με τις ΗΠΑ.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές στο ρωσικό τερματικό CPC από ουκρανικά drones, επιβεβαιώνει το Κίεβο

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίθεση ουκρανικών drones στον τερματικό σταθμό CPC στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε σημαντικές πετρελαϊκές υποδομές. Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε πλήγμα σε εγκαταστάσεις στο Νοβοροσίσκ.