ΓΔ: 2120.82 -0.13% Τζίρος: 151.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Φώτο: Shutterstock

Γαλλία: Έσχατη λύση ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να μην αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT στο πλαίσιο σκληρότερων κυρώσεων αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Βρετανία θα ήθελε να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Θα θέλαμε να πάμε παραπέρα, θα θέλαμε να φτιάξουμε το σύστημα SWIFT --το χρηματοπιστωτικό σύστημα που επιτρέπει στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο για να λαμβάνουν πληρωμές για το αέριο τους-- αλλά ξέρετε, όπως τόσα πολλά πράγματα, πρόκειται για διεθνείς οργανισμούς και δεν θέλει η κάθε χώρα να τους πετάξει από το SWIFT, γίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Γουάλας στο BBC.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η επιλογή της αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT παραμένει ανοικτή, αλλά ότι το θεωρεί μόνο «έσχατη λύση».

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να μην αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT στο πλαίσιο σκληρότερων κυρώσεων αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά μπορούν να επανέλθουν στο θέμα αυτό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθες.

«Είναι απολύτως η έσχατη λύση, το SWIFT, αλλά είναι μία από τις επιλογές που παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Λεμέρ, μιλώντας στα αγγλικά, σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Παρίσι.

Ενόψει της ίδιας συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» επιπρόσθετα αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Οι πρώτες κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία και θα πλήξουν τον ρωσικό λαό και θα δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια για τη ρωσική οικονομία», είπε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο και ΕΕ θα δράσουν από κοινού για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων πως το Λονδίνο είναι έτοιμο να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, αξιοποιώντας «ακινητοποιημένα» περιουσιακά στοιχεία και αναμένοντας πρόοδο στις συζητήσεις με την ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό μπλόκο στις εξαγωγές των ρωσικών διαμαντιών και μετάλλων

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της συνόδου των G7 πως θα περιοριστεί το εμπόριο των ρωσικών πολύτιμων λίθων με στόχο να πληγεί η δυνατότητα της Μόσχας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εισβολή στην Ουκρανία.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στέλνουν ΕΕ και Βρετανία

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ θα προσφέρει η ΕΕ στην Ουκρανία, με την Γερμανία να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις παραδόσεις όπλων και την Βρετανία να στέλνει επιπλέον 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Μοιραζόμαστε την ανησυχία Ουκρανίας για κλιμάκωση του πολέμου

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συμμερίζεται τους φόβους της Ουκρανίας πως οι ρωσικές κατηγορίες περί επίθεσης με drones μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου, παραθέτοντας τη σχετική προειδοποίηση του Ζελένσκι.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Βλέπουμε βρετανικό ρόλο στις πρόσφατες κινήσεις της Ουκρανίας

Η Μόσχα αποδίδει στη Βρετανία ρόλο στις πρόσφατες «προκλήσεις» της Ουκρανίας που επιδιώκουν να εμποδίσουν την ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών. Η θέση της Ρωσίας στις διαπραγματεύσεις θα επανεξεταστεί.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες για αγνόηση αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τροπολογίες που επιτρέπουν στη Ρωσία να αγνοεί αποφάσεις ξένων και διεθνών δικαστηρίων σε ποινικές υποθέσεις, όταν εκδίδονται χωρίς τη συμμετοχή της.