ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 801.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:13:38
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο

Η Τουρκία μπαίνει σε ρόλο «μεσάζοντα» ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησαν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Σεργκέι Λαβρόφ επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης σήμερα, ότι η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθειες για μια άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σε μια ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του για τους Ουκρανούς που έχουν σκοτωθεί στη ρωσική επίθεση.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να τερματιστεί η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σε μια ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Παράλληλα το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία, στην τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ότι εκτροχίασε μια εκεχειρία αρνούμενη τις διαπραγματεύσεις.

«Χθες, Παρασκευή, εν αναμονή των διαπραγματεύσων, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την παύση της προώθησης του βασικού μέρους των δυνάμεων» της Μόσχας, διαβεβαίωσε ο Πεσκόφ.

«Δεδομένου ότι η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησε εκ νέου σήμερα», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία είχε αναφέρει χθες ότι πρότεινε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας. Η Ουάσιγκτον είχε κρίνει ότι η ρωσική πρόταση δεν μπορούσε να κριθεί αξιόπιστη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι η Ρωσία ανέμενε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στην εισβολή και λαμβάνει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους στην οικονομία. «Κατόπιν, θα πρέπει να αναπτύξουμε τα αντίποινα», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα σχεδιάζει ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε επαφές με Ρωσία και Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, που τόνισε την επιδίωξη νέας συμφωνίας εξαγωγών.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ζητά μορατόριουμ επιθέσεων σε πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία ζήτησε από Ρωσία και Ουκρανία να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως τα τουρκικά συμφέροντα πλήττονται και προτείνοντας τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού μορατόριου.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Drone έπεσε κοντά σε αγωγό αερίου, Σόφια κατά Κιέβου

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη σε χωράφι στη Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με Ρουμανία. Η Βουλγαρία κάλεσε την Ουκρανία για εξηγήσεις, καθώς τα συντρίμμια ανήκουν σε drone που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός.
δεξαμενόπλοιο Αφραμαξ στη Μαύρη Θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν τουρκικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα: 5 νεκροί

Τουρκικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο δέχθηκε επίθεση με τρεις ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα, με πέντε ναυτικούς νεκρούς και άλλους πέντε αγνοούμενους, σύμφωνα με το Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό.