ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Περιορισμένοι δρόμοι διαφυγής της Ρωσίας από τις κυρώσεις της Δύσης

Πώς μπορεί να υπάρξει μερική παράκαμψη του αποκλεισμού από το SWIFT για να διεκπεραιώνονται συναλλαγές που αφορούν την ενέργεια. Τα μέτρα που έλαβε η Μόσχα για να μειώσει την έκθεση σε κυρώσεις.

Καθώς εντείνονται οι οικονομικές κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, με το πρώτο πακέτο μέτρων να ανακοινώνεται την Τρίτη 22.02 και το δεύτερο το Σάββατο 26.02, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το πόσο βαρύ θα είναι, εν τέλει, το τίμημα για τη ρωσική οικονομία.

Ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο σύστημα συναλλαγών SWIFT θωρούνταν στο ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης πριν λίγες ημέρες «αδυσώπητο μέτρο» και «έσχατη λύση» των Δυτικών συμμάχων ενάντια στην επεκτατική πολιτική Πούτιν. Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης από την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστα τα πιστωτικά ιδρύματα που θα αποκλειστούν.

Το ερώτημα που τίθεται ευρέως, πλέον, είναι εάν θα εξαιρεθούν από τις κυρώσεις οι τράπεζες που διακινούν τις πληρωμές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που προμηθεύει η Ρωσία την Ευρώπη. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης κάθε άλλο μπορεί να παραβλεφθεί, έστω και εάν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτονται για κάποιο διάστημα από τα συμβόλαια προμήθειας που έχουν προπληρώσει. Η εξάρτηση αυτή είναι που καθυστερεί την εφαρμογή των αποφάσεων -την ώρα, μάλιστα, που τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να καταλαμβάνουν ουκρανικά εδάφη.

Πηγές του Ευρωσυστήματος αναφέρουν στο Business Daily ότι υπάρχουν πολλοί τεχνικοί τρόποι να εξαιρεθούν οι πληρωμές ενέργειας, ακόμη και αν οι κυρώσεις επιβληθούν στο σύνολο των ρωσικών τραπεζών. Όπως συνέβη και με τα capital controls, μπορούν να προβλεφθούν εξαιρέσεις για κωδικούς συναλλαγών (π.χ. για προμήθεια ενέργειας) για τις οποίες θα επιτρέπεται η χρήση του SWIFT. Αυτή τη στιγμή, το 99% των συναλλαγών προς χώρες εκτός ΕΕ (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.) διακινούνται μέσα από ανταποκρίτριες τράπεζες με έδρα σε χώρα της ΕΕ και, κατά κύριο λόγο, στη Γερμανία.

Αυτό που επισημαίνουν, πάντως, οι ίδιες πηγές είναι ότι δεν υπάρχει roadmap στην Ευρωζώνη που να σκιαγραφεί με ακρίβεια τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να κοπεί το «οξυγόνο» στη Ρωσία. «Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά που θα παγώσουν όλες τις συναλλαγές με τη Ρωσία», αναφέρουν, εξηγώντας ότι το σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι τόσο καλά δομημένο που προσφέρει πλήθος εναλλακτικών. Μια εναλλακτική οδός για τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι το δικό της σύστημα πληρωμών (εκτός SWIFT) ή το σύστημα πληρωμών της Κίνας ή ακόμη και τα κρυπτονομίσματα.

Ακόμη πιο επίπονο μέτρο από τον αποκλεισμό από το SWIFT αποτελεί, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, το «πάγωμα» των δολαριακών αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2022, από τα 622 δισ. δολάρια των αποθεματικών, τα 160 δισ. περίπου αντιστοιχούν σε χρυσό, 160 δισ. δολάρια βρίσκονται στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 90 δισ.   δολάρια στην Κίνα, άλλα τόσα στην Ιαπωνία κ.λπ.

Όπως επισημαίνει στους Financial Times o Sven Behrendt, γενικός διευθυντής της εταιρείας αξιολόγησης πολιτικού κινδύνου Geoeconomica με έδρα την Ελβετία, πριν από μία δεκαετία τουλάχιστον το 90% των αποθεματικών της Ρωσίας σε συνάλλαγμα και χρυσό ήταν συνδεδεμένο με αντισυμβαλλόμενα ιδρύματα ή εκδότες της Δύσης. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει περιοριστεί στο 45% -γεγονός που υποδηλώνει ότι η Μόσχα δεν έχει μείνει άπραγη υπό την απειλή των κυρώσεων της Δύσης όλα αυτά τα χρόνια. Αντιθέτως, έχει χτίσει εναλλακτικούς δρόμους που διασφαλίζουν μερικώς την οικονομία της. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι οχυρωμένη απέναντι στις αλυσιδωτές επιπτώσεις μιας τόσο σοβαρής κρίσης, όπως η μαζική φυγή κεφαλαίων, η καταβύθιση του ρουβλίου ή το bank run.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΔΙΕΘΝΗ

Τραπεζικές ενστάσεις στο σχέδιο της ΕΕ για κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων

Αρκετές δυτικές τράπεζες εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να βρεθούν υπόλογες στη Ρωσία, αν αναμιχθούν σε οποιαδήποτε μεταφορά χρημάτων στην Ουκρανία και ότι μπορεί να διαβρωθεί το τραπεζικό σύστημα.
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση επιτοκίου στο 12% αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας

Η απόφαση έχει στόχο την στήριξη του ρουβλίου και την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η έκτακτη συνεδρίαση για το επιτόκιο πραγματοποιήθηκε αφού το ρούβλι κατρακύλησε πέρα από το όριο των 100 έναντι του δολαρίου χθες Δευτέρα.
Russia, Rossia, Sanctions, Kiroseis
ΔΙΕΘΝΗ

«Φύγετε γρήγορα από τη Ρωσία»: Μήνυμα Ενρία στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ο επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ κάλεσε τις τράπεζες που έχουν μείνει στη Ρωσία να επιταχύνουν τις κινήσεις για την έξοδό τους. Πόσους φόρους πλήρωσαν στον Πούτιν οι ξένες εταιρείες.
Sberbank-Russia
ΔΙΕΘΝΗ

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα μπαίνει στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Η Sberbank αντιπροσωπεύει το 37% της τοπικής αγοράς, και έχει ήδη εξαιρεθεί από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Στα 1.229 ανέρχονται τα πρόσωπα και 110 οι εταιρείες που έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» της Ευρώπης.
Rossia, Russia, Central Bank, Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Ρίχνει στο 11% τα επιτόκια η Ρωσία για να φρενάρει η άνοδος στο ρούβλι

Από τον Φεβρουάριο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει μειώσει από τον Φεβρουάριο το βασικό της επιτόκιο κατά 900 μονάδες βάσης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέες μειώσεις.