ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ισπανία: Δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση το καταλανικό ERC

Αρνείται το καταλανικό ERC να στηρίξει την συμμαχία PSOE/Podemos, ενώ επιμένει στην απαίτησή του ο διάλογος για το Καταλανικό να διεξαχθεί σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Στην άρνησή του να στηρίξει τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σοσιαλιστών (PSOE)/ Podemos επέμεινε το κεντροαριστερό Καταλανικό κόμμα ERC, από την αποχή του οποίου κρίνεται η τύχη της σχετικής ψηφοφορίας. Ωστόσο συναίνεσε να συνεχισθεί ο διάλογος, προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος για την επίλυση του Καταλανικού.

Η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του PSOE, με επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του Σάντσεθ και υπουργό Υποδομών Χοσέ Λουΐς Άβαλος και την εκπρόσωπο του κόμματος Αδριάνα Λάστρα με τη γραμματέα του ERC Μάρτα Βιλάλτα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Γκαμπριέλ Ρουφιάν, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κοινοβουλίου και διήρκεσε δύο ώρες. Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι δυο πλευρές διαφαίνεται η διάσταση απόψεών τους, ωστόσο αμφότερες οι παρατάξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχισθεί ο διάλογος.

Ιδιαίτερα, η καταλανική παράταξη επέμεινε στην απαίτηση ο διάλογος για το Καταλανικό να διεξαχθεί σε επίπεδο κυβερνήσεων (Ισπανίας και Καταλονίας), ως κύρια προϋπόθεση για να υπάρξει κάποια σύγκλιση ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. «Η δημοκρατική λύση για την Καταλονία περνά μέσα από την τράπεζα των διαπραγματεύσεων που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: να διεξαχθεί μεταξύ κυβερνήσεων, χωρίς προϋποθέσεις και απαγορευμένα θέματα, με σαφές χρονοδιάγραμμα και με εγγυήσεις για την εκπλήρωση της όποιας συμφωνίας», τονίζεται στο ανακοινωθέν του ERC.

Από την πλευρά του, το PSOE χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πρώτη προσέγγιση στην οποία διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και τα σημεία σύμπτωσης και σε κάθε περίπτωση η κοινή βούληση για διάλογο, που θα επιτρέψει να δρομολογηθεί η δημιουργία κυβέρνησης και να εξασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητα», και δεσμεύθηκε πως θα συστήσει «μία ατζέντα με κοινωνικά δικαιώματα, για την αποκατάσταση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που αποσαθρώθηκαν από τις κυβερνήσεις του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, την βιομηχανική κατάσταση στην Καταλονία και εν γένει στην Ισπανία κι ιδιαίτερα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας», αλλά και για τη «λύση της πολιτικής κρίσης στην Καταλονία μέσα από τον διάλογο και την εθνική συνεννόηση».

Οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τη σύσταση σε Σώμα της νέας σύνθεσης του Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Άδεια για δοκιμές εμβολίου κατά της Covid-19 έλαβε η Hipra

Ο φαρμακευτικός όμιλος θα πραγματοποιήσει τη λεγόμενη δοκιμή Φάσης 2 -το δεύτερο στάδιο μιας διαδικασίας δοκιμών τριών γύρων- σε εθελοντές σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ισπανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.
Spain - la palma - ifaisteio
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Aπομάκρυνση 800 κατοίκων στη Λα Πάλμα λόγω λάβας που πλησιάζει

Την Δευτέρα, περίπου 3.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να κλειστούν ερμητικά μέσα στα σπίτια τους αφού η λάβα «έφαγε» ένα εργοστάσιο τσιμέντου, με αποτέλεσμα να εκλυθούν δυνητικά τοξικά νέφη στην ατμόσφαιρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση 2% για τους δημόσιους υπαλλήλους σχεδιάζει η ισπανική κυβέρνηση

Οι συντάξεις του Δημοσίου αναμένεται, στο μεταξύ, να αυξηθούν την 1η Ιανουαρίου προκειμένου να ανταποκρίνονται στο μέσο επίπεδο του πληθωρισμού για το 2021, που σύμφωνα με ειδικούς εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στο 2,8%.
Spain - la palma - ifaisteio
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Βοήθεια 10,5 εκατ. στους πληγέντες από την έκρηξη ηφαιστείου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πρώτο πακέτο ύψους 10,5 εκατ., που περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 5 εκατ. για την αγορά κατοικιών και τα υπόλοιπα χρήματα θα προοριστούν για την αγορά επίπλων και απαραίτητων οικοσκευών.