ΓΔ: 2158.04 1.76% Τζίρος: 224.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
Φωτο: Shutterstock

Πρόσθετα capital controls για να σώσει το ρούβλι επιβάλλει η Ρωσία

Απαγόρευση μεταφοράς συναλλάγματος στο εξωτερικό από Ρώσους πολίτες ανακοίνωσε η Μόσχα, με το ρούβλι να ακολουθεί πορεία ανάκαμψης μετά τη χθεσινή βουτιά.

Στην εφαρμογή πρόσθετων capital controls προκειμένου να διασώσει το ρούβλι προχωρά η Ρωσία, απαγορεύοντας στους πολίτες να μεταφέρουν συνάλλαγμα στο εξωτερικό. 

Έχοντας να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες κυρώσεις της Δύσης, η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει με κάθε τρόπο τις επιπτώσεις. Ήδη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε χθες σε μία πρωτοφανή αύξηση επιτοκίων, με το βασικό να διαμορφώνεται πλέον στο 20% από 9,5% που ήταν πριν, ενώ έχει απαγορεύσει την εκτέλεση εντολών πώλησης μετοχών αλλά και συναλλάγματος από ξένους επενδυτές. 

Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές, της αφαιρεί και τη δυνατότητα παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος ώστε να στηρίξει το ρούβλι. Το ρωσικό νόμισμα ανακάμπτει σήμερα, μετά τη βουτιά έως και 40% που εμφάνισε χθες, στις αγορές συναλλάγματος, με την ισοτιμία του να φθάνει σχεδόν στα 92 ρούβλια ανά δολάριο. 

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παγώσει αυτό που αποκαλεί «το σεντούκι του πολέμου του Πούτιν» απαγορεύοντας τις συναλλαγές της και παγώνοντας όλα τα περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ.  Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ρευστοποιήσει τα στοιχεία ενεργητικού της. Ορισμένες ρωσικές τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 70% της τραπεζικής αγοράς της χώρας, θα αποκοπούν από το SWIFT, το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών.

Το μέτρο έχει ως στόχο να πλήξει την ικανότητα της παγκόσμιας λειτουργίας τους, εμποδίζοντας τις τράπεζες να πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις χρηματοπιστωτικές τους συναλλαγές παγκοσμίως και αποκλείοντας τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Ρωσίας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Διάψευση ΥΠΑΜ για ρωσική πυραυλική επίθεση στο Χάρκοβο

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας διαψεύδει επιθέσεις με πυραύλους στο Χάρκοβο, λέγοντας πως η έκρηξη προκλήθηκε από ουκρανικά πυρομαχικά. Επιπλέον, κατηγορεί το Κίεβο για παραπλάνηση σχετικά με ουκρανική επίθεση σε ξενοδοχείο στη Χερσώνα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν και Τραμπ μιλούν τη Δευτέρα με ατζέντα Ουκρανία και Γάζα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ για Ουκρανία Ρωσία και Γάζα. Ο Χακάν Φιντάν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των χωρών που στηρίζουν το Κίεβο στο Παρίσι.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ για αποδείξεις επίθεσης στην οικία Πούτιν

Η Ρωσία υποστηρίζει πως ανέκτησε και απέκτησε αποδείξεις από ουκρανικό drone που δείχνουν ως στόχο κατοικία του Πούτιν. Τα στοιχεία θα σταλούν στις ΗΠΑ, ενώ Ουκρανία και Δύση αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Μόσχας.
Άγαλμα Ανεξαρτησίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει το Κίεβο ρωσική επίθεση με drone σε υποδομές την Πρωτοχρονιά

Ρωσική επίθεση με drone προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο για θανατηφόρα επίθεση σε ρωσικά ελεγχόμενη περιοχή.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Καταδίκη ρωσικής επίθεσης με ντρόουν σε υποδομές τη Πρωτοχρονιά

Η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 200 επιθέσεις με ντρόουν σε επτά ουκρανικές περιφέρειες καταστρέφοντας ενεργειακές υποδομές, δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για πολύνεκρη επίθεση σε ρωσοκρατούμενες περιοχές την Πρωτοχρονιά.